Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Nicolai Cleve Broch blir dvergen Barnum

Skuespillerne til NRKs millionsatsing er klare.

KLAR FOR TV: Skuespilleren Nicolai Cleve Broch er klar for rollen som Barnum Nilsen i NRKs tv-serie på Lars Saabye Christensens roman «Halvbroren». Foto: STELLA PICTURES
KLAR FOR TV: Skuespilleren Nicolai Cleve Broch er klar for rollen som Barnum Nilsen i NRKs tv-serie på Lars Saabye Christensens roman «Halvbroren». Foto: STELLA PICTURES Vis mer

(Dagbladet): For et år siden ble det klart at Lars Saabye Christensens prisbelønnede roman «Halvbroren» blir tv-serie på NRK.

Per-Olav Sørensen skal ha regien, og under en pressekonferanse i Grand Café klokka 09.30 i dag, ble det kjent hvem som skal bekle hovedrollene.

Stjernelag av skuespillere De som skal gi liv til karakterene på skjermen er skuespillerne Mariann Hole, Mariann Nilsen, Githa Nørby, Frank Kjosås og Ola Furuseth.

SAMARBEIDET TIDLIGERE: Forfatter Lars Saabye Christensen og regissør Per-Olav Sørensen jobbet sammen med teatermonologen «Grand Old Man» med Espen Skjønberg. Forestillingen var basert på en av karakterene i romanen «Halvbroren».
Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
SAMARBEIDET TIDLIGERE: Forfatter Lars Saabye Christensen og regissør Per-Olav Sørensen jobbet sammen med teatermonologen «Grand Old Man» med Espen Skjønberg. Forestillingen var basert på en av karakterene i romanen «Halvbroren». Foto: Steinar Buholm / Dagbladet. Vis mer

De mest kjente navnene som nå dukker opp i tv-ruta er imidlertid Jon Øigarden, Agnes Kittelsen og Nicolai Cleve Broch.

Mens Broch blir å se som romanens jeg-person Barnum Nilsen, skal Øigarden spille Barnums far og Veras ektefelle, Arnold. Kittelsen har fått rollen som Vivian Wie, Barnums venninne.

Barnums bror Fred skal portretteres av Frank Kjosås, mens Mariann Hole spiller Barnum og Freds mor Vera Nilsen. Mariann Nilsen har rollen som Veras mor Boletta, mens Den Gamle skal spilles av Githa Nørby.

BLIR VIVIAN: «Max Manus»-skuespilleren Agnes Kittelsen er klar som Vivian Wie i NRKs filmatisering av Lars Saabye Christensens roman «Halvbroren». Foto: STELLA PICTURES
BLIR VIVIAN: «Max Manus»-skuespilleren Agnes Kittelsen er klar som Vivian Wie i NRKs filmatisering av Lars Saabye Christensens roman «Halvbroren». Foto: STELLA PICTURES Vis mer

Rollen som Barnums venn Peder er det Ola Furuseth som tar seg av.

Fortellingen spinner rundt den kortvokste filmmanusforfatteren Barnum Nilsen. Handlingen løper fra etterkrigstida til 90-tallet, hvor Barnum vokser opp med sin halvbror Fred. Deres felles mor Vera, står sentralt i historien, det samme gjør mormoren Boletta og familieoverhodet Den Gamle.

FRED: Frank Kjosås blir å se som Barnum Nilsens bror Fred. Foto: Scanpix
FRED: Frank Kjosås blir å se som Barnum Nilsens bror Fred. Foto: Scanpix Vis mer

- Boka representerer mitt kunstneriske kapital. Men det er viktig å understreke at en roman er en roman, mens en tv-serie er en tv-serie, sa Saabye Christensen til Dagbladet i fjor.

Samtidig fortalte forfatteren at han ønsket seg en tv-serie som blant annet var «poetisk, barokk frodig og leken».

Budsjett på 60 mill. Nå er Saabye Christensen et år nærmere å få vite hvordan resultatet blir.

SPILLER FAR: Skuespiller Jon Øigarden, sist sett i Se & Hør-filmen «En helt vanlig dag på jobben», blir snart å se som Barnum Nilsens far, Arnold. Foto: STELLA PICTURES
SPILLER FAR: Skuespiller Jon Øigarden, sist sett i Se & Hør-filmen «En helt vanlig dag på jobben», blir snart å se som Barnum Nilsens far, Arnold. Foto: STELLA PICTURES Vis mer

NRK skrev i fjor at tv-seriens budsjett er stort og «langt over 20 millioner kroner». Det er en sum som nå viser seg å bare være en tredjedel av kostnadene.

For to uker siden ble det klart at Norsk filminstitutt bidrar med 9,5 millioner kroner i produksjonsstøtte til serien. Dagbladet skrev da at filmens totalbudsjett er på 60 millioner kroner.

BOKFAREN: Lars Saabye Christensen fikk flere priser for romanen «Halvbroren», blant annet Nordisk Råds Litteraturpris og Brageprisen.
Foto: Espen Røst / Dagbladet
BOKFAREN: Lars Saabye Christensen fikk flere priser for romanen «Halvbroren», blant annet Nordisk Råds Litteraturpris og Brageprisen. Foto: Espen Røst / Dagbladet Vis mer

Til sammenlikning hadde filmen «Max Manus» et budsjett på 55 millioner kroner, som er en av Norges aller dyreste filmproduksjoner gjennom tidene.

Spilles inn i år Mette-Marit Bølstad har skrevet filmmanuset til tv-serien, som skal bestå av åtte episoder av 45 minutter. Opptakene skal starte vinteren 2011, og planlagt sendetid er 2012.

Selskapet Monster skal produsere serien for NRK.

Samarbeidet tidligere Forfatter Saabye Christensen og Sørensen har tidligere jobbet sammen med teatermonologen «Grand Old Man», som er basert på karakteren Arnold i romanen «Halvbroren» fra 2001. Espen Skjønberg turnerte landet rundt med forestillingen i flere år på begynnelsen av 00-tallet.

FILMAKTUELL: I fjor sommer var Per-Olav Sørensen i Sverige og spilte inn filmen «Mennesker i solen» med blant andre Ane Dahl Torp i en av hovedrollene.

Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet
FILMAKTUELL: I fjor sommer var Per-Olav Sørensen i Sverige og spilte inn filmen «Mennesker i solen» med blant andre Ane Dahl Torp i en av hovedrollene. Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet Vis mer

Saabye Christensen har mottatt flere priser for romanen, blant annet Brageprisen og Nordisk Råds Litteraturpris.

- Jeg tar det jo som en tillitserklæring at jeg nå skal få lage noe som så mange nordmenn har et forhold til. Jeg er ydmyk overfor oppgaven, men setter meg veldig høye mål for «Halvbroren». Det er en plikt å ha et høyt ambisjonsnivå, sa Sørensen til Dagbladet i fjor.

SAMARBEIDET TIDLIGERE:  Den danske skuespilleren Githa Nørby (midten) skal spille karakteren Den gamle i «Halvbroren». Hun hadde også en rolle i filmen «Mennesker i solen» hvor Sørensen hadde regien. I den hadde også Jon Øigarden en rolle (i lys genser med ryggen til).

Foto: Nina Hansen / Dagbladet
SAMARBEIDET TIDLIGERE: Den danske skuespilleren Githa Nørby (midten) skal spille karakteren Den gamle i «Halvbroren». Hun hadde også en rolle i filmen «Mennesker i solen» hvor Sørensen hadde regien. I den hadde også Jon Øigarden en rolle (i lys genser med ryggen til). Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Sørensen har den siste tida jobbet med filmen «Mennesker i solen». I fjor høst var han Sverige for å spille inn dommedagskomedien med Ane Dahl Torp, Ingar Helge Gimle, Jon Øigarden og Kjersti Holmen i hovedrollene.

• Dagbladets anmelder roste «Halvbroren» opp i skyene da den kom. Les anmeldelsen her: En gudommelig komedie

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling