SÅRT MØTE: «Harajuku» skildrer det første møtet mellom en far og en datter, spilt av Nicolai Cleve Broch og Ines Høysæter Asserson. Foto: Maipo Film
SÅRT MØTE: «Harajuku» skildrer det første møtet mellom en far og en datter, spilt av Nicolai Cleve Broch og Ines Høysæter Asserson. Foto: Maipo FilmVis mer

«Harajuku»

Nicolai Cleve Broch i Oslo S-drama: - Traff meg som far

«Frikjent»-stjerna sier han ble tiltrukket av utfordringen om å spille en far som har tatt valg han selv ikke kan forstå.

- Jeg ser mine egne barn, og forestiller meg at jeg skulle finne på å gjøre noe sånt, sier Nicolai Cleve Broch til Dagbladet, som møter ham på Filmens hus i Oslo.

9. november har den norske filmen «Harajuku» premiere. Dramaet er regissør Eirik Svenssons første film siden «Natt til 17.» fra 2014. I mellomtida har han jobbet med serier som «Heimebane» og «Unge lovende».

«Harajuku» handler om Vilde, spilt av Ines Høysæter Asserson, ei tenåringsjente som henger i ungdomsmiljøene på Oslo S. Vildes sminke- og klesstil er inspirert av japanske tegneserier, og den japanske bydelen filmen er oppkalt etter, er et gjennomgående tema i filmen.

På lille julaften drar alle for å være med familiene sine, mens Vilde blir igjen på Sentralstasjonen. Hun forteller dem som vil høre at hun er på Oslo S for å møte faren sin, spilt av Nicolai Cleve Broch, for første gang.

- Filmen traff meg veldig som far, sier Broch.

- Det er en film som tar for seg et forhold mellom far og datter, og hvordan de valgene man uforvarende tar som voksen, påvirker dine barn, og egentlig staker ut deres livskart, sier Broch.

Selv om karakterene og situasjonene i filmen ligger langt unna Brochs eget liv, sier han at de rører noe ved ham.

- Det er klart, jeg har ikke tatt de valgene som denne faren har tatt, men selve temaet, og den sårheten som ligger i det å være en datter som har blitt sviktet av sine foreldre slik Vilde har, det gjør inntrykk på meg. Det er en veldig vakker film om relasjonen mellom pappa og datter.

Broch spiller Einar, faren til Vilde. Når de to møtes i filmen, har de ikke sett hverandre siden Vilde var tre år gammel.

- Sympatisk rolle

Broch sier han har fascinert av utfordringen som lå i å sette seg inn i mannen han spiller.

- Det var vanskelig for meg å forsvare de valgene som Einar har tatt. Veldig vanskelig å forstå. Jeg er en sånn type forelder som er veldig involvert i mine barn, går opp i deres hobbyer og engasjerer meg i livet deres, sier han.

Broch tror dette gjør ham til en ganske typisk forelder, men understreker at det finnes mange som velger annerledes.

- Det å skulle realisere sine egne drømmer på bekostning av barna, eller ta valg som er bra for en selv der og da, men som svikter barna - som man tross alt selv har satt til verden - det er veldig hjerteskjærende, og vanskelig å forstå.

Likevel vil ikke Broch gå med på at Einar er en dårlig person.

- Han er veldig sympatisk egentlig, synes jeg. Jeg jobbet veldig med å forsvare ham. Han er veldig opptatt av minnene: han snakker mye om det som var før, og prøver å knytte bånd til datteren.

- Interessant utfordring

- Han er nok i fornektelse om hva han har gjort. Det var i hvert fall min måte å løse det på.

- En sympatisk fyr i fornektelse om noen usympatiske valg?

- Ja, rett og slett.

- Filmen inneholder et møte mellom to mennesker som varer over 25 manussider. Den skuespillerutfordringen, å sette seg inn i en mann som har tatt valg som er vanskelig for meg å forstå, det synes jeg er interessant.

Som en del av det japanske temaet, inneholder filmen animerte scener, inspirert av japansk kultur.

- I Japan er animasjon en stor del av kulturarven. Harajuku blir som et tenkt sted å reise til og fra, og Vilde er en del av et Cosplay-miljø. Det blir en slags overbygning i filmen.

COSPLAY: Ines Høysæter Asserson spiller tenåringen Vilde, med tilknytning til et Japan-inspirert miljø. Foto: Maipo Film
COSPLAY: Ines Høysæter Asserson spiller tenåringen Vilde, med tilknytning til et Japan-inspirert miljø. Foto: Maipo Film Vis mer

Første norske HBO-serie

Broch spiller også i «Beforeigners», den første HBO Nordic-serien produsert i Norge. Bak spakene står flere fra teamet bak serien «Lilyhammer», samt regissør Jens Lien, som sto bak kritikerroste «Den brysomme» (2009). Broch spiller mot Krista Kosonen, som også spilte i en av fjorårets største Hollywood-filmer, «Blade Runner 2049».

- Det er en satirisk science fiction om ei nær framtid, som egentlig er en allegori over flyktningkrisa i 2015, sier Broch.

- I denne verdenen skjer det noe ekstremt uforutsett: folk fra andre tider begynner å framvandre til vår egen. Og så er vi bare nødt til å forholde oss til det som noe reelt. Det handler om hvordan samfunnet svarer på en sånn utfordring.

Han sammenlikner serien med den sørafrikanske science fiction-filmen «District 9» fra 2009.

- Det er en helt fantastisk film om aliens som kommer til jorda som flyktninger. «Beforeigners» går inn i den tradisjonen, sier han.

Han trekker også fram HBO-serien «The Leftovers».

- Der skjer det også noe helt uhørt: to prosent av verdens befolkning blir borte, og de som er igjen må forholde seg til den realiteten. Det er samme oppsettet her.

- Altetende

Broch opplyser derimot om at han ikke er noen utpreget science fiction-fan.

- Men jeg er altetende. Det eneste jeg ikke ser, er skrekk. Ellers er jeg med på alt, sier han.

Han utelukker derimot ikke at han kunne spilt i en skrekkfilm.

- Å spille er noe annet enn å se på!

Broch sier han ikke lot seg affisere at motspillerens Hollywood-bakgrunn.

- Jeg har et visst forhold til «Blade Runner», men sånne ting tenker jeg ikke mye på. Vi er bare skuespillere som møtes, uavhengig av hva vi har gjort før.

Han sier sjanger kommer i annen rekke når han velger roller.

- Det har ingenting å si om det er en dramafilm eller science fiction. I «Beforeigners», som i «Harajuku», er det historien og karakterene som er det interessante. Sjanger får regissøren ta seg av.