Nicolas Cage er den nye Steven Seagal

Bare tristere.

FILM: En innledende fortellerstemme benyttes gjerne i filmer for å sette publikum raskt inn i handlingen, for å skape stemning og for å introdusere hovedpersonen. Grepet blir ofte brukt i noir-filmer, dystre og regntunge filmer, der hovedpersonen er en trist antihelt med lav moral og et oppdrag å utføre. Brukt riktig fungerer grepet godt. Brukt feil er det lite annet enn en dårlig unnskyldning for mangelfullt arbeid.

Ikke tilfeldig brukes fortellerstemme svært ofte i Nicolas Cage sine filmer. Og grunnen er todelt. For det første makter Cage stadig sjeldnere å tilføre rollene sine annet enn et par uttrykksløse øyne og høyt hårfeste. For det andre velger han stadig mer innholdsfattig manus. «Bangkok Dangerous» er en av de mest stakkarslige filmene han har spilt i. Og han har seg selv å takke.

Malplassert

Filmen er en nyutviklet versjon av Pang-brødrenes hit, med samme navn, fra 1999. Den gang dreide handlingen seg rundt den døvstumme leiemorderen Kong, som snikmyrder gangstere så sjefen hans stiger i det thailandske krimhierarkiet. Men som utvikler sine humane sider etter at han faller for en sjenert pike som jobber på det lokale apoteket. I Cages egenproduserte film er det han selv som spiller leiemorderen, denne gang ved navn Joe, en skruppelløs, hardbarket og svært lite karismatisk fyr som reiser til Thailand for å utføre Den siste jobben. Figuren er like malplassert som kulene han plasserer i hjernemassen på sine ofre, og det er tydelig at Cage aldri har forstått noe av den thailandske filmen han har kjøpt og mishandlet.

Spriker

I Cages film er Kong redusert til en løpegutt med taleevnene i behold, en løpegutt som Joe tar under sine vinger. I stedet er det jenta på apoteket som er døvstum. Og denne gangen faller hun for Joe, og ikke Kong. Romansen er en av de minst troverdige jeg har sett på film noensinne, og framstår mer som en allegori over tvungen kolonisering.

Samtidig er den talende for en film som spriker i alle retninger, der noir-elementer blandes med splattervold, Cages tunge tristesse og hans behov for å vise seg i bar overkropp, innsmurt i olje. Cage er blitt den nye Steven Seagal.

Nicolas Cage er den nye Steven Seagal