<strong>STERK TRIO:</strong> Reese Witherspoon, Shailene Woodley og Nicole Kidman spiller hovedrollene i den nye stjernespekkede serien fra HBO.
 Foto: HBO NORDIC
STERK TRIO: Reese Witherspoon, Shailene Woodley og Nicole Kidman spiller hovedrollene i den nye stjernespekkede serien fra HBO. Foto: HBO NORDIC Vis mer

Anmeldelse Big Little Lies HBO

Nicole Kidmans tolkning av et voldsoffer gir frysninger

Stjernegalleriet av skuespillere redder «Big Little Lies».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

TV-ANMELDELSE: Finnes det noe slikt som et perfekt ekteskap? HBOs nye, stjernespekkede miniserie gir et deprimerende svar, der den river ned den solforgylte fasaden til en gruppe familier i en californisk småby. Mørke hemmeligheter kommer til overflaten når barna deres begynner i førsteklasse.

Serien åpner med sirener og politiavsperringer: Noen er drept, midt i en foreldrefest. Men før vi får vite hvem og hvorfor, hopper vi tilbake i tid.

Big Little Lies

4 1 6

Beskrivelse: Dramaserie
Kanal: HBO Nordic

«Stjernespekket thriller om skrantne fasader.»
Se alle anmeldelser

Populær sjanger

«Big Little Lies» er basert på Liane Moriartys bestselgende roman med samme navn. Dette er klassisk «domestic noir»: En thriller om nære relasjoner, med kvinnelig synsvinkel. Med suksesshistorier som «Gone Girl» og «Piken på toget» har det blitt en av de mest populære krim-undersjangrene i engelskspråklig film og litteratur, men den har ikke vært like synlig på tv. Kanskje fordi det er ekstra krevende å holde spenningen oppe gjennom flere episoder av en tv-serie, uten å røpe for mye underveis. Et kjennetegn ved sjangeren er de store plott-tvistene helt mot slutten.

«Big Little Lies» strever med å holde på både spenningen og hemmelighetene. Men stjernegalleriet av skuespillere redder serien. Nicole Kidmans tolkning av et voldsoffer gir frysninger.

Partnervold

Sett fra utsiden er Celeste (Kidman) og Perry Wright (Aleksander Skarsgård) perfekte: Rike, vakre og forelsket. Det lidenskapelige forholdet deres får naboene til å tvile på sine egne. Men sex og vold går hånd i hånd hos dem, og Celeste kler seg ofte i høyhalsede gensere. Som hjemmeværende er hun økonomisk avhengig av mannen. Og, som hun forteller terapeuten sin, har hun bygget hele sin identitet rundt bildet andre har av henne. Derfor lyver hun både for omgivelsene og seg selv, og kaller volden «litt for mye lidenskap». Hun er ikke noe offer, hun slår jo tilbake!

Samtalene i terapirommet forsvarer hele serien. De viser sitrende godt hva som kan få noen til å bli i et destruktivt forhold, lenge etter at all sunn fornuft burde skreket «løp, for helvete!». Kidman gjør glansbildekona si til en troverdig karakter, og veier opp for Skarsgårds mer forutsigbare spill. Det er ikke bare hans skyld, alle mennene i serien er anonyme pappfigurer. Foruten konebankeren, har vi mannemannen, tøffelhelten, fristeren, og det er egentlig det.

Derimot er det to andre kvinnelige hovedpersoner: Celestes venninne Madeline (Reese Witherspoon), ei driftig tobarnsmor i et litt søvnig ekteskap. Samt nyinnflytteren Jane (Shailene Woodley), alenemor med traumatisk fortid. Laura Dern gjør også solid innsats som hysterisk Tårnfrid. Egentlig en latterlig parodisk rolle, men hun gjør den morsom på de rette stedene.

Hamrer inn poengene

For det er humor her også. For eksempel i kryssklippingen mellom hovedplottet og politiavhørene etter drapet. Nabosladderen viser at fasadene ikke er så ugjennomtrengelige som hovedpersonene tror. Men det - og mye annet - forstår vi tidlig. Dette er en serie som liker å hamre inn plottpoengene.

Bildene er fulle av overtydelige metaforer som skal skape uhygge: Urolig hav (alt som lurer under overflaten), teater og masker (alle spiller roller), og stupbratte klippekanter (vakkert, men livsfarlig).

Brødkniven på kjøkkenbenken er i fokus komisk ofte. Mens plutselige høye lyder og skumle drømmer brukes flittig for å øke spenningen. Særlig i de senere episodene, som for å skjule at plottet er mer stillestående enn det burde være, så langt i fortellingen.

Drap og vold til tross - det er en polert verden vi får se. Verken stjernene eller HBO-musklene klarer å løfte serien helt ut av såpelandskapet. Til det er både fortellingen og produksjonen litt for gjennomsiktig.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer