Nietzche bor i bur på Kløfta

Appetittvekkende om magikerlærlingen Simen.

IDÉHISTORIKER: Sigbjørn Mostue sniker åndshistorie inn i ungdommen, med fantasyserien «Den siste Magiker».
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
IDÉHISTORIKER: Sigbjørn Mostue sniker åndshistorie inn i ungdommen, med fantasyserien «Den siste Magiker». Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE: Det begynner så tilforlatelig. Simen er tolv år, ikke spesielt god i noe og ulykkelig forelsket i vakre Margrete.

Han bor på Kløfta, har foreldre som alltid krangler og en kjempegrei bestekompis. De to knuser en rute i skuret til en rar gammel mann kalt Gregers. Simen ødelegger benet sitt, og bringes inn i skuret til den gamle.

Der tilbys han å bli lærling hos Gregers, som er intet mindre enn verdens siste magiker.  

Jostein Gaarder-aktig Idèhistorikeren Mostue, som gjorde stor suksess med serien «Alvetegnet», er nominert til U-Prisen med «Den siste Magiker».

Her gir han oss idehistoriepensum i en noe Gaarder-aktig kortversjon, da vi sammen med Simen og magikeren møter blant annet Master Newton, Einstein, Mozart, Walt Disney, samt lille, snille Hildegard von Bingen.    Det er en intelligent måte å snike litt åndshistorie inn i ungdommen på. Men Mostue kunne med fordel unnlatt å plassere stakkars forhutlede Nietzsche i et bur i kjelleren med de virkelig farlige, deriblant Himmler. Nietzsche var magiker som kunne blitt virkelig stor, får vi høre. De er ikke smålåtne på Kløfta.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer