Nifs og mangfoldig

Høy spenningsfaktor og tematisk bredde i pratsom, erkebritisk krim.

BOK: Ved et oldtidsminne i en nasjonalpark i Derbyshire gjør den unge rangeren Mark et uhyggelig funn. I steinsirkelen kalt «De ni jomfruer» ligger en død kvinne i en obskøn stilling. Tidligere ble en annen kvinne skamfert for livet samme sted. Det er mange mistenkte: En aggressiv bonde på konkursens rand, to naturelskende unge menn i en bobil midt i nasjonalparken. Her er også forbindelser til en mulig pedofilisak, samt en litt tilårskommen ranger som har hatt et litt for nært forhold til sin mor.

Radarpar

Stephen Booth er av de mange journalistene som har gjort krimforfatter av seg. Han har lykkes. Debuten «Djevelhunden» (2000) ble kåret til årete beste krim i England. Booth har introdusert etterforskningsparet Fry og Cooper, som har et særdeles konfliktfylt forhold. Fry er en nådeløs og karrierebevisst politikvinne med en traumatisk fortid som gjør henne tilknappet og utilgjengelig. Cooper er sønn av en politihelt som døde i tjeneste. Men Booth klarer å holde balansen slik at privatlivet deres ikke overskygger plottet.

Historie og politikk

«Jomfrudansen» er spennende lesning. Booth er kunnskapsrik, og han innlemmer en rekke temaer. Plottet involverer både naturvern og dyremishandling. Her er mye historikk, og vakre naturskildringer. Blant annet en nydelig fortelling om tre millioner år gamle trebregner. Og en litt creepy en om svære sopper som likner menneskekropper.

Glede seg til neste

Stephen Booth har siden 2000 rukket å skrive en roman i året om paret Fry og Cooper i vakre Derbyshire. «Jomfrudansen» er bok nummer to, og det er bare å glede seg til neste. Så får det heller være at Booth på briters vis har en tendens til å snakke for mye. Han utbroderer uinteressante småtterier på en måte som går ut over drivet i boka. Det kan på den annen side være sunt for en utålmodig, moderne leser. Avslutningen er både dramatisk og passe overraskende.