Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Nifst uten mobil

Gøy på landet i oppdatert thrillerversjon for barn.

Les alle filmanmeldelsene

FILM: Temaet virker forslitt: Bybarn må tilbringe sommeren på landet. Treffer venner, dyr og skurker. Men siste norske tilskudd til sjangeren, «Venner for livet», er spennende på ordentlig.

Arne Lindtner Næss er regissøren bak Olsenbanden jr.-filmene, og han kan lage spenning for barn. At den nye filmen minner om både «Ulvesommer» (2003) og fjorårets «Gråtass»-film i deler av plot\'et, får så være. Lindtner Næss han selv skrevet manus i samarbeid med Ingrid Wiese og Geir Meum Olsen, og her er heldigvis litt mer å bite i enn den tradisjonelle konflikten mellom snille barn og flinke dyr kontra skurkeaktige voksne.

Rir okse

Petter (Magnus Solhaug) er en urban 12-åring som hater å flytte på landet, for der får han ikke brukt rullebrettet på det ruglete gårdstunet, og ikke er der dekning på mobilen heller. Moren hans (Nina Woxholt) skal vikariere som landsbruksavløser, og Petter har ingen utpreget sans for gress og trær og grusveier.

Det første som skjer på bygda er at familiens bil holder på å kræsje med en okse. Vusj, vifter byfolket, men oksen rikker seg ikke før ei fremmedartet jente rir den bort mot klekkelig betaling. Hun viser seg å hete Nila (Sunaina Jassal), kommer fra Kashmir og bor på bygdas asylmottak.

Idet Petter er på vei opp til nærmeste fjelltopp (mobildekning), finner han en mishandlet hund som han gjør seg til venns med. Hunden Leo viser seg å tilhøre den usympatiske Roger (Thorbjørn Harr) som er kompis av den like ekle Kurt (Ragnar Sørensen), to vemmelige smårasister som antakelig har større svin på skogen.

Action

Nila og Petter, hunden Leo og oksen Samson utgjør den umake alliansen i kampen mot skurkene. Og spenningsnivået er upåklagelig i actionfylte forfølgelsesscener. Her handler det om mørke barhytter, dype juv over frådende elver, steile fjellvegger som bare kan forseres med tau og -   ustabil mobildekning. Dramatisk så det holder, og velspilt av både barn og dyr. Kjell Vassdals vakre naturbilder er egnet til å overbevise de mest innbitte asfalttråkkerne om at skog og fjell har noe for seg likevel, mobildekning eller ei.

FARLIG FLUKT: Petter (Magnus Solhaug) og Nila (Sunaina Jassel) med oksen Samson og hunden Leo.