Nigeria i krig og kjærlighet

Levende og bredspektret om livet til en håndfull mennesker før og under Biafra-krigen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Les ukas bokanmeldelser

BOK: Nigerianske Chimamanda Adichie sikret seg internasjonalt gjennombrudd med denne romanen, som fikk The Orange Broadband Prize for Fiction tidligere i år.

Forfatteren følger en gruppe mennesker i 1960-tallets Nigeria. Vi møter dem før borgerkrigen, da den sørøstlige regionen av landet ville bryte ut for å danne republikken Biafra, og siden, under krigen i åra 1967–70. Det er blitt en sammensatt og reflektert fortelling om idealisme og livsvilje, om kjærlighet, svik og hevn.

Fall

Historien fortelles gjennom tre skikkelser. Det er velstående og vakre Olanna, som flytter inn hos den revolusjonære universitetsprofessoren Odeningbo. Det er engelskmannen Richard, som forelsker seg dypt i Olannas ærgjerrige tvillingsøster. Og det er fattiggutten Ugwu, boyen i Odenigbos hus.

I åra før krigen samles intellektuelle i Odenigbos stue for å diskutere politikk. Huset er fylt med optimisme, med troen på at Biafra kan bli uavhengig, med heftige diskusjoner, revolusjonær poesi og vellyst.

Da nigerianske styrker går til krig mot utbryterne, forandres alt og de må rømme. Middelklasseoverfloden erstattes av fattigdom og frykt. Krigens redsler, hungeren og kummerligheten de kastes ut i, setter både ideene og trofastheten dem imellom på prøve. De opplever krigens avhumanisering og bestialiteter.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer