Lil Nas X:

Nike saksøker rapartist for «satansko»

Den amerikanske skogiganten Nike fremmer søksmål mot rapartisten Lil Nas X over et par «satansko» som er sluppet i forbindelse med artistens nye singel.

SATANSKO: Det skal angivelig være en dråpe blod blandet med rød maling i sålen på skoene Lil Nas X har ute for salg. Den amerikanske skogiganten Nike fremmer søksmål mot rapartisten fordi de hevder at skoene ble laget uten selskapet godkjennelse. Promobilde: MSCHF.
SATANSKO: Det skal angivelig være en dråpe blod blandet med rød maling i sålen på skoene Lil Nas X har ute for salg. Den amerikanske skogiganten Nike fremmer søksmål mot rapartisten fordi de hevder at skoene ble laget uten selskapet godkjennelse. Promobilde: MSCHF. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Skoene, som ble solgt i forbindelse med utgivelsen av Lil Nas X' musikkvideo til singelen «Montero (Call Me By Your Name)», er resultatet av et samarbeid mellom rapperen og streetwear-merket MSCHF.

Med utgangspunkt i modellen Nike Air Max 97 skapte de 666 spesialdesignede skopar – svarte, med bibelsitatet Lukas 10:18, om Satans fall fra himmelen, i rød skrift og utsmykket med et pentagramanheng. Det skal angivelig også være en dråpe blod blandet med rød maling i sålen på skoen.

- Uten godkjennelse

I musikkvideoen til låten faller Lil Nas X fra Edens hage og ned i Helvete, der han gir djevelen en lapdance. Sangen handler om å komme ut som homofil og om en mann han møtte i fjor sommer.

Nike hevder at skoene har ført til oppfordringer om boikotter mot skogiganten fra kunder som er støtt av skoene, framgår det av rettspapirer. De sinte kundene tror ifølge Nike at selskapet står bak fordi logoen er trykket på skoene, men det er altså MSCHF som står bak.

- Skoene ble produsert uten Nikes godkjennelse eller autorisering, og Nike er på ingen måte tilknyttet prosjektet, sier selskapet i en uttalelse til AFP.

666 sko

Alle de 666 skoene ble solgt nesten umiddelbart etter at de ble lagt ut for salg, selv om de kostet 1018 dollar paret, tilsvarende rundt 8.750 kroner. Skosalget var ifølge AFP en oppfølger til «Jesus-skoene», som MSCHF har solgt tidligere.

Salget av de skoene, som hadde vievann i sålen, ble ikke tatt til retten av Nike.

HYLLES: Rapperen Megan Thee Stallion hylles for opptredenen under Grammy-utdelingen 14. mars. I tillegg ble hun historisk, da hun vant klassen for beste raplåt sammen med Beyoncé for «Savage». Video: AP Vis mer

Reagerer

Blant dem som har reagert kraftig på salget av skoene er den norsk-amerikanske senatoren i Sør-Dakota, Kristi Noem.

Hun skriver på sin Twitter at barn blir lært opp til at slike produkter er innafor og eksklusivt.

- Men det som ikke er eksklusivt er deres evige sjel gitt av gud. Vi er i en kamp om sjelen til denne nasjonen. Vi må kjempe hardt, og vi må vinne, skriver hun.

Flere av Donald Trumps tidligere religiøse støttespillere har også gått hardt ut om skoene. Som svar på kritikken publiserte Lil Nas en video på YouTube med tittel «Lil Nas X Apologizes for the Satan Shoe».

- Jeg kan se at alle snakker om denne skoen, og jeg vil bare si …, sier rapperen før videoen går over til et klipp fra Lil Nas X' musikkvideo til låta «Montero», hvor Lil Nas X gir «satan» en lapdance, og sier «Fuck it, let's ride».

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer