KLIMAKRANGEL: Nikolai Astrup får så hatten passer av Eivind Trædal. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
KLIMAKRANGEL: Nikolai Astrup får så hatten passer av Eivind Trædal. Foto: Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer

Nikolai Astrup misbrukes som spindoktor for klimafornektere

Eivind Trædal synes synd på Nikolai Astrup.

Meninger

Nikolai Astrup har sett inn i framtiden, og han er skremt. Den blåblå regjeringen kan falle, MDG kan få samferdselsministeren! Det er rart at Astrup har fått mareritt om miljøengasjerte samferdselspolitikere. Før pleide han nemlig å drømme om å redde klimaet.

I valgkampen i 2013 var Astrup overbevist om at Høyre ville gjøre det de rødgrønne hadde mislyktes med: å gjøre Norge til et klimavennlig land. «Høyre har presset regjeringen til å godta en langt mer offensiv og ambisiøs klimapolitikk enn regjeringspartiene først ønsket», sa Astrup stolt, med henvisning til de to klimaforlikene på Stortinget.

Eivind Trædal, bystyrerepresentant Oslo MDG.
Eivind Trædal, bystyrerepresentant Oslo MDG. Vis mer

Jeg var stolt av ham jeg også. En ekte blå miljøforkjemper! Det var ikke uten grunn at jeg og mange andre fikk hakeslepp over at Astrup ikke ble utnevnt til Klima- og miljøminister da de blåblå tok makten.

Men det er naturligvis ikke egentlig Klima- og miljøministeren som styrer klimapolitikken, men samferdselsministeren, olje- og energiministeren og finansministeren. Nikolai Astrup fikk ingen av de postene heller.

Det var politikere fra FrP som fikk alle tre.

Frp har dessverre ikke har fått med seg hvor mange flyktninger vi kan få dersom vi tillater katastrofale klimaendringer. I så fall ville de vært Stortingets mest miljøengasjerte parti. Derfor ble det ikke så enkelt som Astrup hadde håpet å lage en bedre klimapolitikk.

FrP gjorde som de hadde lovet velgerne sine. De hadde ikke vært med på de tullete klimaforlikene Astrup var så stolt av. Med Frp ved roret bygde regjeringen flere motorveier, flere flyplasser, flere oljeplattformer. Og de fleste forsøkene på å gjøre det dyrere å forurense, ble skutt ned, med unntak av flyseteavgiften, etter at Høyre, Venstre og KrF hadde forsikret om at avgiften ikke ville ha noen effekt.

Så hvordan har det gått etter tre år? Det er ganske lett å måle: Hvis summen av norske klimagassutslipp har gått opp, har politikerne ikke gjort jobben sin. Hvis det går ned, er de i det minste på riktig vei. Og den triste fasiten er at utslippene stiger. I fjor økte faktsik klimagassutslippene med 1,5 %.

Hva sa Nikolai Astrup til dette? Høyres grønne stemme stilnet ikke, men endret toneleie. I Dagens Næringsliv i fjor høst forklarte Astrup at han nå hadde blitt en sterk tilhenger av norsk forurensing. Norge burde faktisk forurense mer! Norsk forurensing er bedre enn andre lands forurensing. Dersom vi forurenser mer, så kan andre som forurenser verre, forurense mindre.

Dette var jo en vakker tanke. Norsk forurensing er jo mye norskere enn den utenlandske. Akkurat som norske våpen er litt deiligere å bli drept av, og norske dopingskandaler er litt mer uskyldige enn andre lands dopingskandaler.

Egentlig er det en skam at ikke flere norske kriminelle driver med narkotikaproduksjon, med tanke på hvor norsk vi kunne gjort det. Det eneste aberet er naturligvis at det ikke finnes noen garanti for at den fine, norske forurensningen ikke kommer i tillegg til den slemme utenlandske forurensningen. Men den er utvilsomt norskere.

Høyre står i en vond spagat: på den ene siden har de sine venner i Venstre og KrF, som henholdsvis leser FNs klimarapporter og Guds formaninger om å ta vare på skaperverket med ærefrykt. På den andre siden har du FrP, et parti der ingen av stortingsrepresentantene ville svare «ja» på at klimaendringene er menneskeskapt. Det er en slitsom jobb å forklare at klimapolitikken er god selv om tallene sier det motsatte.

Derfor har jeg begynt å synes synd på Nikolai Astrup. Høyre misbruker en kunnskapsrik og engasjert mann som spindoktor for klimafornektere. Han kan i det minste trøste seg med at han har står på skuldrene til stolte forgjengere: de rødgrønne partienes miljøengasjerte politikere gjorde det samme i åtte år.

Men det er grenser for hvor lenge man kan ha et bredt flertall i Stortinget når man stadig må forklare hvorfor man ikke klarer å løse den aller viktigste saken i vår tid. Derfor er det lett å forstå at Astrup blir bekymret for at de borgerlige kan miste makten til neste år.

MDG bidrar gjerne til å hjelpe Høyre på bedre kurs igjen dersom de skulle ønske det. I følge FNs klimapanel finnes det nemlig en verre skjebne enn å ha Rasmus Hansson som Samferdselsminister.