Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Nikolaj Coster-Waldau: - Trodde ikke vi spilte inn en voldtektsscene

Tilbake som Jaime i «Game of Thrones».

TV-STJERNE: Nikolaj Coster-Waldau er nok en gang tilbake i kostymet til rollefiguren Jaime Lannister i «Game of Thrones». Foto: NTB Scanpix
TV-STJERNE: Nikolaj Coster-Waldau er nok en gang tilbake i kostymet til rollefiguren Jaime Lannister i «Game of Thrones». Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvis du ikke har sett ferdig femte sesong av «Game of Thrones» vil du angre i tusen år om du leser denne saken. Kanskje vil du angre uansett.

BELFAST (Dagbladet): - Han er ikke den krigeren han engang var.

Nikolaj Coster-Waldau er nok en gang tilbake i kostymet til rollefiguren Jaime Lannister i «Game of Thrones».

Dansken møter Dagbladet Magasinet og et knippe andre utvalgte journalister en oktoberdag på settet i Belfast, hvor sjette sesong av HBO-serien er under innspilling.

- Han er ikke krigeren han en gang var, så han må finne andre løsninger. Det jeg fortsatt liker ved ham er at han er skarp, noe jeg tror ligger til familien. De er ikke dumme, Lannister-ungene.

Ifølge Coster-Waldau er det Jaimes intellekt som får kjørt seg utover i denne sesongen.

- Tidligere har vi sett ham finne folks svakheter og hugge i dem med ord, som med Catelyn Stark og Brienne, og nå har han forbedret den biten av repertoaret sitt. Jeg har vært veldig heldig denne sesongen og fått noen fabelaktige scener.

I 2014 fikk Coster-Waldaus og kollega Lena Headey fått mye oppmerksomhet for scenen hvor Jaime vil ha sex med søsteren Cersei rett ved liket av Joffrey, sønnen deres.

Cersei ber ham først stoppe, men Jaime sier «jeg bryr meg ikke» og gir seg ikke, noe som førte til et stort oppstyr, spesielt fordi skuespillere, regissører og produsenter avviste at det var en voldtektsscene selv om mange seere mente den måtte tolkes slik.

- Ja og nei, var svaret Coster-Waldau ga til The Daily Beast den gangen da de spurte om han anså scenen som en voldtekt.

- Det er øyeblikk der hun gir etter, og øyeblikk der hun dytter ham vekk. Men det er på ingen måte vakkert.

- Mente det aldri sånn Når spørsmålet kommer opp igjen i Belfast sier han dette:

- Vi trodde ikke vi spilte inn en voldtektsscene, og mente det aldri sånn, men jeg har forståelse for at det folk får ut av scenen når de ser den blir som det blir. I mitt hode er dette to mennesker som har vært i et romantisk forhold i 20 år og kjent hverandre hele livet, som begge føler på en ekstrem smerte, og så utvikler det seg til noe fysisk.

Måten voldtekt benyttes som element i serien har pådratt seg mye harme, noe forfatter George R. R. Martin besvarte slik i The New York Times:

- Voldtekt og seksuell vold har vært en del av hver eneste krig som har blitt utkjempet, fra de gamle sumererne og fram til i dag. Å utelate det fra en fortelling som handler om krig og makt ville vært falskt og uærlig, skrev han til avisen i 2014.

- Dra aldri til Dorne Mens scenen med Cersei skjedde i 2014, ble også fjorårets sesong begivenhetsrik for Jaime. Spesielt da han dro til Dorne for å redde datteren Myrcella, bare for å oppleve at hun døde av forgiftning idet de seilte mot King's Landing.

Før hun døde innrømte Jaime omsider overfor henne at han var faren, ikke onkelen, hennes. Det er uvisst om sønnen Tommen, for øyeblikket Jerntronens innehaver, vil få en lignende innrømmelse.

- Jeg tror ikke han vet om det. Han har definitivt hørt ryktene, men det er en uuttalt hemmelighet. Tommen er en ung og forelsket mann som er veldig fokusert på kona si. Han vil redde henne, og føler seg som en komplett fiasko. 

Jaime er nå tilbake i King's Landing, og Dagbladet Magasinet var tilstede da en av scenene til episoden som legges ut på HBO Nordic og C More i dag spilt inn.

Her får Jaime inspisere gedigne The Mountain i full rustning etter at magiker/vitenskapsmann Qyburn har gjenopplivet kjempen (spilt av islandske Hafthór Júlíus Björnsson) som en slags zombieridder.

- Jeg prøver å hjelpe både Tommen og søsteren min, men alt er veldig komplisert. Vi forsøker å komme opp med en plan og danne nye allianser. Etter at Tywin døde er vi svekket som familie. Det kan hende vi har den største hæren, men vi har også den største gjelden.

Ifølge Coster-Waldau er Jaime alt annet enn begeistret for ydmykeslen søsteren har gått gjennom siden sist han så henne.

- Han er ikke blid. Om det var mulig ville han håndtert det på kjapt vis, men det er veldig mange spurver nå. Alt har endret seg siden han dro til Dorne, sier Coster-Waldau, før han gir følgende råd:

- Dra aldri til Dorne.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!