Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Nikolaj Frobenius er nummer 15

Hvorfor er «Latours katalog» en av vår tids beste bøker?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En gang for mange år siden bodde det i den lille havnebyen Honfleur, på Normandiekysten, en kvinne som var meget stygg.» I 1700-tallets Frankrike lever ågerkjerringa Bou Bou - «et mesterverk i stygghet» - med sin sønn Latour. Han ble unnfanget ved en voldtekt, og hveste da han ble født. Nesa ser ut som den er brukket, og underbittet gir ham et «gnagerliknende preg.

Nikolaj Frobenius\' roman fra 1996 har et unorsk og annerledes utgangspunkt. Boka bygger dels på faktiske hendelser, er filosofisk anlagt, men er også en thriller- og kriminalroman.

Smerten

Latour kaster steiner etter stjerner på himmelen. Han amputerer insekter og henger katta fra et tre. Når han kjenner dyrets angst og smerte, suger det i magen, og en dyp stillhet fyller ham. Han er uten evne til å kjenne fysisk smerte, men nyter å iaktta andres.

Latours makabre interesse for anatomi, bringer ham til å gå i lære hos en mann som stopper ut dyr. Bou-Bou og Latour er utstøtte fra samfunnet, og lever i fare på grunn av Bou-Bous lite verdsatte forretningsvirksomhet. Da Bou-Bou blir drept, reiser han til Paris og blir marki de Sades lakei.

Sadismen

I Paris er han budbringer av markiens brev til potensielle elskerinner. Markien ser kvinnen. Latour ser at hun har et stort bakhode og et «perfekt buet kranium.» I fantasier som likner forelskelse, drømmer han om å dissekere hodet hennes.

Reisen til Paris er motivert av å hevne morens død. Han oppsøker dem han mener er ansvarlige, og dreper dem. Men det finnes enda et element som driver hans seriedrap: Han søker etter smertesenteret i menneskets hjerne. Han dreper, dissekerer hodet, dreper på nytt - i stadig jakt etter smerten.

URO: «Latours katalog er denne vårens viktigste norske romanutgivelse. For din sinnsuros skyld bør du lese den.» Fra Dagbladets anmeldelse i 1996. Foto: TOM MARTINSEN
URO: «Latours katalog er denne vårens viktigste norske romanutgivelse. For din sinnsuros skyld bør du lese den.» Fra Dagbladets anmeldelse i 1996. Foto: TOM MARTINSEN Vis mer

Nikolaj Frobenius roman kan leses på flere plan. Det er en uhyre spennende og til dels makaber fortelling forfatteren bretter ut. Og selv om handlingen utspilles på 1700-tallet, kan man lese nåtidig samfunnskritikk ut av romanen. For hvordan står det egentlig til med vår egen smerteterskel? På prime time TV glor vi på andres lidelse i Gaza, Irak og Sudan med en kombinasjon av huff-da-holdning og nysgjerrighet. Vi betrakter andres lidelse, men er i liten grad i stand til å ta den innover oss. Sånn sett er Latour en figur vi ikke kan distansere oss fra; han blir et bilde på vår tids største mangelvare: medfølelse.