Aksel Waldemar Johannessen, Haakon Mehren og Nils Gaup

Nils Gaup lager dokumentar om Norges glemte malergeni: - Han motarbeides av Nasjonalgalleriet

Flere kjemper for anerkjennelsen av den norske, glemte maleren Aksel Waldemar Johannessen. Ny utstilling, spillefilm og dokumentar er på trappene.

TOK INITIATIV: Regissør Nils Gaup lager både spillefilm og nå dokumentar om maleren Aksel Waldemar Johannesen. Foto: Ingun A. Mæhlum / Dagbladet
TOK INITIATIV: Regissør Nils Gaup lager både spillefilm og nå dokumentar om maleren Aksel Waldemar Johannesen. Foto: Ingun A. Mæhlum / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Jeg ønsker å gjøre folket i Norge oppmerksom på ignoransen man ser overfor Aksel Walder Johannesen, sier Haakon Mehren (79) til Dagbladet.

Han har i over 25 år kjempet for at den internasjonalt anerkjente, norske maleren innen humanismen, Aksel Waldemar Johannessen (1880-1922), skal få den anerkjennelsen han fortjener i Norge.

At ikke Johannesen er tatt skikkelig inn i den offentlige kunstvarmen skyldes hovedsakelig at Nasjonalgalleriet har motarbeidet ham i alle år, hevder Mehren.

- Datt av stolen

I februar 2016 omtalte Dagbladet at Mehren, sammen forfatter Tor Obrestad, kunstkritiker Øyvind Storm Bjerke og regissør Nils Gaup, lager en spillefilm om kunstnerskapet til Johannessen.

- Jeg holdt på å dette av stolen da Gaup kontaktet meg på eget initiativ den gangen. I tillegg kan jeg fortelle at vi lager en dokumentar som særlig går inn på Nasjonalgalleriets behandling av Johannessen. Deler av den skal allerede vises under en Johannessen-utstilling på Blomqvist 10. august i år, forteller Mehren.

Nils Gaup bekrefter dette overfor Dagbladet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer