Aksel Waldemar Johannessen, Haakon Mehren og Nils Gaup

Nils Gaup lager dokumentar om Norges glemte malergeni: - Han motarbeides av Nasjonalgalleriet

Flere kjemper for anerkjennelsen av den norske, glemte maleren Aksel Waldemar Johannessen. Ny utstilling, spillefilm og dokumentar er på trappene.

TOK INITIATIV: Regissør Nils Gaup lager både spillefilm og nå dokumentar om maleren Aksel Waldemar Johannesen. Foto: Ingun A. Mæhlum / Dagbladet
TOK INITIATIV: Regissør Nils Gaup lager både spillefilm og nå dokumentar om maleren Aksel Waldemar Johannesen. Foto: Ingun A. Mæhlum / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Jeg ønsker å gjøre folket i Norge oppmerksom på ignoransen man ser overfor Aksel Walder Johannesen, sier Haakon Mehren (79) til Dagbladet.

Han har i over 25 år kjempet for at den internasjonalt anerkjente, norske maleren innen humanismen, Aksel Waldemar Johannessen (1880-1922), skal få den anerkjennelsen han fortjener i Norge.

At ikke Johannesen er tatt skikkelig inn i den offentlige kunstvarmen skyldes hovedsakelig at Nasjonalgalleriet har motarbeidet ham i alle år, hevder Mehren.

- Datt av stolen

I februar 2016 omtalte Dagbladet at Mehren, sammen forfatter Tor Obrestad, kunstkritiker Øyvind Storm Bjerke og regissør Nils Gaup, lager en spillefilm om kunstnerskapet til Johannessen.

- Jeg holdt på å dette av stolen da Gaup kontaktet meg på eget initiativ den gangen. I tillegg kan jeg fortelle at vi lager en dokumentar som særlig går inn på Nasjonalgalleriets behandling av Johannessen. Deler av den skal allerede vises under en Johannessen-utstilling på Blomqvist 10. august i år, forteller Mehren.

Nils Gaup bekrefter dette overfor Dagbladet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.