TOK INITIATIV: Regissør Nils Gaup lager både spillefilm og nå dokumentar om maleren Aksel Waldemar Johannesen. Foto: Ingun A. Mæhlum / Dagbladet
TOK INITIATIV: Regissør Nils Gaup lager både spillefilm og nå dokumentar om maleren Aksel Waldemar Johannesen. Foto: Ingun A. Mæhlum / Dagbladet Vis mer

Aksel Waldemar Johannessen, Haakon Mehren og Nils Gaup

Nils Gaup lager dokumentar om Norges glemte malergeni: - Han motarbeides av Nasjonalgalleriet

Flere kjemper for anerkjennelsen av den norske, glemte maleren Aksel Waldemar Johannessen. Ny utstilling, spillefilm og dokumentar er på trappene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): - Jeg ønsker å gjøre folket i Norge oppmerksom på ignoransen man ser overfor Aksel Walder Johannesen, sier Haakon Mehren (79) til Dagbladet.

Han har i over 25 år kjempet for at den internasjonalt anerkjente, norske maleren innen humanismen, Aksel Waldemar Johannessen (1880-1922), skal få den anerkjennelsen han fortjener i Norge.

25 ÅRS ARBEID: Haakon Mehren har i mer enn 25 år kjempet for den genierklærte norske kunstneren Aksel Waldemar Johannessen, her med noen av bøkene Mehren har gitt ut: «Vår glemte maler» (1992) og «Kampen for Aksel Waldemar Johannessen» (2011).   Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet
25 ÅRS ARBEID: Haakon Mehren har i mer enn 25 år kjempet for den genierklærte norske kunstneren Aksel Waldemar Johannessen, her med noen av bøkene Mehren har gitt ut: «Vår glemte maler» (1992) og «Kampen for Aksel Waldemar Johannessen» (2011). Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet Vis mer

Aksel Waldemar Johannessen:

  • Født 26. oktober 1880 på Kampen i Oslo (Kristiania) – død 25. oktober 1922.
  • Maler og grafiker, blir ofte kalt «den glemte kunstner».
  • Malte arbeiderklassen og samfunnets tapere, var knyttet til Bondeungdomslaget i Oslo og Det Norske Teatret.
  • Designet bunader, bl.a. Valdresbunaden og sammen med Hulda Garborg.
  • I utlandet omtalt som en kunstner av verdensformat.
  • Nils Gaup lager film og dokumentar om kunstneren og kampen til Haakon Mehren.

At ikke Johannesen er tatt skikkelig inn i den offentlige kunstvarmen skyldes hovedsakelig at Nasjonalgalleriet har motarbeidet ham i alle år, hevder Mehren.

- Datt av stolen

I februar 2016 omtalte Dagbladet at Mehren, sammen forfatter Tor Obrestad, kunstkritiker Øyvind Storm Bjerke og regissør Nils Gaup, lager en spillefilm om kunstnerskapet til Johannessen.

- Jeg holdt på å dette av stolen da Gaup kontaktet meg på eget initiativ den gangen. I tillegg kan jeg fortelle at vi lager en dokumentar som særlig går inn på Nasjonalgalleriets behandling av Johannessen. Deler av den skal allerede vises under en Johannessen-utstilling på Blomqvist 10. august i år, forteller Mehren.

Nils Gaup bekrefter dette overfor Dagbladet.

Kommer med kritikk

I en kronikk publisert i Dagbladet i dag beskriver Mehren historien til den legendariske kunstkritikeren Jappe Nilsen. Han jobbet i Dagbladet fra 1909 og var en av dem som hyllet Johannesen.

Foruten å kritisere Nasjonalgalleriet beskylder også Mehren forfatter Helle Christine Ravn for å utelate viktige biter av Nilsens rosenrøde omtale av Johannessen i hennes biografi «Jappe Nilsen. Munchs venn og våpendrager» (2016). Biter han hevder ville anerkjent Johannesen som en av de virkelig store norske malerne gjennom tidene.

Tilbudt store summer

Mehren eier en rekke bilder av Johannessen og ønsker at de inngår i Norges nasjonale kulturarv, og overtas og stilles ut av eksempelvis Nasjonalgalleriet eller Munch-museet.

- Jeg er tilbudt svimlende summer for kunsten hans av internasjonale aktører, men jeg føler det er et svik å selge dem. De må være i Norge, sier Mehren.

Mehren kom i 1990 ved en tilfeldighet over et tjuetalls malerier Aksel Waldemar Johannessen som lå hulter til bulter på en låve i Bærum. Han følte straks at han sto foran et av malerkunstens genier. Særlig var det et bevis som lå sammen med bildene som virkelig fikk kunstkjenneren Mehren til å sperre opp øynene.

- Grenseløs humanisme

«I løpet av sekunder, følte jeg at norsk kunsthistorie ville bli endret. En liten eske med avisutklipp fulgte med bildene, og der, der lå den støtten jeg trengte: en lang artikkel av Jappe Nilssen i Dagbladet 17.01.1923, over en utstilling hos Blomqvist. (...) Jappe nærmest genierklærer en ukjent kunstner, som han straks forsto sprengte alle modernisters streben etter et nytt formspråk og skapte en grenseløs humanisme», skriver Mehren i innlegget.

Den artikkelen er utelatt fra Ravns biografi med overlegg, hevder Mehren.

Verken Helle Christine Ravn eller direktør for Nasjonalmuseet, Audun Eckhoff, ønsker å kommentere påstandene til Mehren overfor Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer