Nils Gaup lager film av «Mengele Zoo»

- Jeg er veldig glad, sier Gert Nygårdshaug.

LILLEHAMMER (Dagbladet.no): I dag ble forfatter Gert Nygårdshaug intervjuet av sin kollega Magnhild Bruheim på Norsk litteraturfestival på Lillehammer.

I samtalen kom det fram at «Mengele Zoo», kåret til tidenes norske roman under fjorårets festival, skal bli film.  Det betyr at historien om Mino som lærte å jakte på sommerfugler av sin far og som ender som en av verdens mest ettersøkte terrorister ender på det store lerrettet.

Og det er Nils Gaup som skal regissere.


- En viktig historie 
 

Nils Gaup fikk nylig svært gode kritikker for «Kautokeino-opprøret», som også er årets hittil best besøkte film på kino. Regissøren står også bak filmer som «Veiviseren» og «Hodet over vannet».

Ifølge Dagsavisen blir den planlagte «Mengele Zoo» en storproduksjon av internasjonalt format.

- Først og fremst vil jeg si at «Mengele Zoo» er en kjempebra bok. Det er en fantastisk historie og en viktig historie som er veldig tidsaktuell, og som dessverre kommer til å være det i lang tid framover også, sier Nils Gaup til Dagbladet.no om sitt forhold til boka.

Veldig glad 

Nils Gaup lager film av «Mengele Zoo»

Et utenlandsk produksjonsselskap hadde opprinnelig kjøpt rettighetene til «Mengele Zoo», men kom seg ikke videre.

Da de valgte å ikke fornye opsjonen for ei tid tilbake, ble Nygårdshaug kontaktet av et norsk selskap som han solgte til.

- Og så fikk jeg beskjed om at de hadde koblet inn Nils Gaup, og da ble jeg jo veldig glad, sier Nygårdshaug til Dagbladet.no.

- Så det blir film?

- Man vet jo aldri om det blir film, men poenget er at når du har en såpass sterk person i norsk filmverden som sier at denne filmen vil jeg regissere, så skal det veldig mye til for at det ikke skjer, mener Nygårdshaug.

Ingen norske kjendiser

Det blir etter alt å dømme ingen kjente norske skuespillere i de bærende rollene.

- Nei, dette overlater jeg til filmfolkene, men vi er enige om at det ikke blir noen norsk tale. Det blir ikke norske skuespillere, men sannsynligvis spanske eller engelsktalende, forteller Nygårdshaug.

Forfatteren har heller ingen planer om å involvere seg i arbeidet med å omsette boka til film.

- Jeg har sagt klart ifra at «her har dere full carte blanche til å jobbe med dette stoffet som dere synes er best». Jeg vil ikke legge meg borti det, for dette kan filmfolket ti ganger bedre enn meg. Så der står de fritt, forsikrer Nygårdshaug.

MARIPOSA MIMOSA: Mengele Zoo» hander om sommerfuglsamlere Mino som ender som ettersøkt miljø-terrorist
<B>GAUP VIL LAGE FILM OM ØKO-TERROIST:</B> Sommerfuglsamleren Mino skal festet på film av Niels Gaup.
BLE INTERVJUET I PARKEN:</B> Gert Nygårdshaug delte nyheten om filmproduksjon med lytterne i parken på Litterturfestivalen i Lillehammer.