ÅPNER SEG: Den danske filmregissøren Nils Malmros' siste film «Sorg og glede» handler om en familie der moren dreper sin 9 måneder gamle datter. Det har regissøren opplevd i virkeligheten også. Foto: NTB Scanpix
ÅPNER SEG: Den danske filmregissøren Nils Malmros' siste film «Sorg og glede» handler om en familie der moren dreper sin 9 måneder gamle datter. Det har regissøren opplevd i virkeligheten også. Foto: NTB ScanpixVis mer

Nils og Marianne er fortsatt kjærester, 30 år etter at hun drepte datteren deres

Har laget film om privat mareritt.

(Dagbladet): I 1983 opplevde den danske filmregissøren Nils Malmros (69) sitt livs tragedie. Mens han var bortreist ei helg, drepte kona hans, Marianne Tromholt, deres ni måneder gamle datter.

Tromholt var på den tiden til behandling på en psykiatrisk institusjon, men fikk lov til å dra hjem i helgene. Da drapet fant sted, var hun aleine med datteren.

Tromholt ble erklært psykotisk i gjerningsøyeblikket, og slapp ut fra forvaring ett og et halvt år etter drapet. I dag er paret fremdeles gift og bor sammen i Århus. De har ikke fått flere barn.

Laget film Nå er Malmros kinoaktuell med den semibiografiske spillefilmen «Sorg og Glede», som er basert på hans eget personlige mareritt. Filmen handler nettopp om en mor som tar livet av spedbarnet sitt, og er regissørens siste noensinne.

- Først ville jeg ikke lage filmen i det hele tatt. Men folk sa at jeg som kunstner hadde det privilegium å kunne forvandle historien min til en film om tragedien. Til slutt endret jeg mening. Det hjelper selvfølgelig å ha fått hendelsen på avstand da jeg skulle gjenfortelle den. Men den virkelige grunnen til at jeg ville vente, var at jeg ville at kona mi skulle ha pensjonert seg fra jobben som lærer. Da hun returnerte til det vanlige liv etter et og et halv år, visste alle hva som hadde skjedd. Men etter hvert som årene gikk, ville jeg ikke at hennes nye elever, som ikke visste noe, skulle bli fortalt denne historien mens de fremdeles ble undervist av henne, sier Malmros til Hollywood Reporter.

Regissøren forteller at han aldri hadde laget filmen om det ikke var greit for kona.

- Vi så den sammen, alene, i en kinosal. Hun gråt, noe jeg ennå får en klump i halsen av. Da filmen var ferdig, sa hun at det var en stor seier for oss. Men hun vil ikke se den igjen, sier han til Hollywood Reporter.

Håndplukket skuespillerinne I 1983 ble tragedien bare nevnt i en anonymisert notis i avisene, noe Malmros har vært takknemlig for fram til den dag i dag.

- Pressen utviste diskresjon den gang, og jeg har også følt at det har gjort det mens jeg har arbeidet med denne filmen, sier Malmros til den danske avisa BT.

Det er den danske skuespillerinnen Helle Fagralid som spiller Malmros' kone i spillefilmen. Hun er håndplukket av kona Marianne Tromholt.

- Det har vært fantastisk å jobbe med en regissør som Nils Malmros. Det har spesielt vært spennende siden det handler om et så personlig tema for ham, sier hun til BT.