Nilsons syke snillisme

Sigrid Hvidsten om anmelder-debatten.

MUSIKKDEBATT: «Aktører som Sigrid Hvidsten og hennes terningtrillende kolleger ikke burde hatt livet rett», skrev musikkjournalist Rune Nilson i et innlegg i Dagbladet i går. Bakgrunnen for utblåsningen var kommentaren «Motkritikk, takk». Jeg etterlyste saklig debatt om musikkanmelderiet, Nilson kom med et selverklært «usaklig» innlegg. Han vil avskaffe musikkritikken og argumentasjonsrekka fløt omtrent slik: Anmeldere med gudskomplekser dikterer musikkvirkeligheten, og når en musikkritiker slakter et album slaktes også fansen. Da vi møttes til debatt på P1s «Her og Nå» i går ettermiddag kom også hans tredje poeng fram: Absolutt all musikk er bra. Og, hvis man mot formodning ikke liker Heidi Hauge, ja da skal man holde kjeft.

VELKOMMEN TIL den meningsløse musikkoffentligheten. Til å være en platepratende radiomann er det fascinerende at Nilson ikke er klar over den nest største gleden ved å lytte til musikk: nemlig å snakke om det etterpå. En musikkanmeldelse er en 100 prosent subjektiv vurdering utført av en kvalifisert lytter. Når plater er så vakre at de får deg til å grine, så skriver du det. Når de er så elendige at du får lyst til å slenge dem i veggen, så skriver du ikke «Artisten mente det sikkert godt».

NILSON ER snill. Det er ikke platebransjen. Derfor er det flere gode grunner til at musikkredaksjoner bedriver kritikk.

1) Anmelderiet fungerer som en motvekt til kommersielle krefter. Kritikkens vesen er basert på ideen om at kvalitet, ikke promopenger, er viktigst. Nilsson vil at vi skal slutte å anmelde og bare anbefale. I en slik musikkvirkelighet ville markedsføringsbudsjettene regjere. Vil han virkelig bare høre Idol-plater resten av livet?

2) Gode anmeldelser setter musikken inn i en sosial og kulturell sammenheng. Hvorfor er denne plata viktig? Hva sier den om samfunnet vi lever i?

3) Norske distribusjonsselskaper gir ut om lag 100 plater i uka. Rundt 15 av dem anmeldes i Dagbladet. Musikk-tirsdagen kan selvfølgelig anses som en forbrukerguide der anmelderne hjelper leserne til å finne fram til de gode platene - og styre unna de dårlige.

OG SIST, MEN ikke minst:

4) Musikkritikk er nødvendig fordi det setter i gang debatt.

SNILLIST?: Til å være en platepratende radiomann er det fascinerende at Nilson ikke er klar over den nest største gleden ved å lytte til musikk: nemlig å snakke om det etterpå, skriver Dagbladets Sigrid Hvidsten. Foto: IDA VON HANNO BAST
SNILLIST?: Til å være en platepratende radiomann er det fascinerende at Nilson ikke er klar over den nest største gleden ved å lytte til musikk: nemlig å snakke om det etterpå, skriver Dagbladets Sigrid Hvidsten. Foto: IDA VON HANNO BAST Vis mer

Eller hva sier du, Nilson?

<B>DAGBLADETS KOMMENTATOR: Sigrid Hvidsten.