Nina Karin Monsen - «Kampen om seksualiteten»

Nina Karin Monsen brukte Olaug Nilssens bok som sex-eksempel. Nå tar Nilssen avstand fra utsagnet

- Kan ikke styre hvordan andre skal lese bøkene mine. 

UENIGE: Nina Karin Monsen (til venstre) trekker fram Olaug Nilssens bok fra 2005 som et eksempel på det seksuelle forholdet mellom mann og kvinne. Nilssen er overrasket over Monsens tolkning av boka. Foto: Tor Stenersen / Aftenposten / Thomas Winje Øijord / NTB Scanpix
UENIGE: Nina Karin Monsen (til venstre) trekker fram Olaug Nilssens bok fra 2005 som et eksempel på det seksuelle forholdet mellom mann og kvinne. Nilssen er overrasket over Monsens tolkning av boka. Foto: Tor Stenersen / Aftenposten / Thomas Winje Øijord / NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): I et portrettintervju i Aftenposten i helga snakker filosof og forfatter Nina Karin Monsen (73) ut om det seksuelle forholdet mellom mann og kvinne.

Til Aftenposten sier Monsen blant annet at homofile ikke kan «elske som mann og kvinne».

- De har ikke samleie. De kommer ikke inn i den tette foreningen med kropp og kjønn og underliv og vagina og livmor og penis - jeg behøver jo ikke å forklare alt dette for deg - men de er utestengt fra det. Også har de noe annet. Jeg vet ikke hva det er, sier den tidligere Fritt Ord-prisvinneren.

- Kvinner savner «snoppen»

I intervjuet bruker hun blant annet Olaug Nilssens bok «Få meg på, for faen» til å definere hva sex er - etter hennes mening:

- Du har den boken - Få meg på, for faen (Olaug Nilssen, vår anm.). Mannen vil slippe til og kvinnen «få meg på». Det er sex. Kvinner savner «snoppen», menn savner det andre, sier Monsen til Aftenposten.

- Også homofile? spør Aftenpostens journalist.

- Ja, det tror jeg. Men det vil de aldri innrømme. Dette blir et spesielt intervju, du.

Uenig i Monsens uttalelser

Boka Monsen henviser til, «Få meg på, for faen», ble utgitt i 2005 og omhandler ei 15 år gammel jentes seksuelle oppvåkning.

Boka ble filmatisert seks år etter bokutgivelsen. I sin anmeldelse beskrev Dagbladets anmelder Inger Merete Hobbelstad boka som en «burlesk liten roman som skildrer vulkaniske kvinnelengsler og disses karrige kår i en hverdag som ikke kunne vært mer triviell.»

Forfatter Olaug Nilssen (38) har skrevet en kommentar på sin personlige Facebook-side, der hun kommenterer Monsens bruk av hennes bok i Aftenposten-intervjuet.

Til Dagbladet sier Nilssen at hun ikke kan styre hvordan andre skal lese bøkene hennes.

- Jeg mener ikke det samme som Nina Karin Monsen om verken homofili eller hva som skal defineres som sex, sier Nilssen.

«Vantru gapskratt»

Forfatteren ønsker ikke å kommentere saken ytterligere, og henviser til kommentaren hun har publisert på Facebook.

Der skriver hun blant annet:

«Eg hadde tenkt å forbigå dette intervjuet med ein facepalm og ein vantru gapskratt. Eg er jo som regel berre glad om kunst får ein eller annan slags politisk konsekvens. (...)

Nina Karin Monsen skal sjølvsagt få lov til å lese Få meg på, for faen akkurat som ho vil. Men at ho les boka som ei underbygging av at berre sex mellom mann og kvinne er sex ... Ja, eg veit ikkje, det hadde eg verkeleg ikkje sett kome.»

Nina Karin Monsen har blitt gjort kjent med utspillet fra Nilssen. I en mail til Dagbladet skriver Monsen at Nilssen trekker konklusjoner det ikke er grunnlag for.

- Jeg brukte tittelen som et godt uttrykk for kvinners begjær. Ikke lest boken, eller annet av henne. Journalisten føyde til navnet hennes, skriver hun.