SELGER BRA: Salget av Nina Karin Monsens siste bok tok seg kraftig opp etter Fritt Ord-debatten. Foto: ANNIKEN C. MOHR
SELGER BRA: Salget av Nina Karin Monsens siste bok tok seg kraftig opp etter Fritt Ord-debatten. Foto: ANNIKEN C. MOHRVis mer

Nina Karin Monsens bok blir bestselger

Men få hadde lest den før Fritt Ord-debatten.

||| (Dagbladet.no): Fritt Ord-debatten er i ferd med å gjøre Nina Karin Monsens siste bok «Kampen om ekteskapet og barnet» til en bestselger. Det går fram av denne ukas bokliste for generell litteratur. Her suser boka inn på tredjeplass.

Lista baserer seg på salgstall for uke 19, den uka Fritt ord-prisen ble delt ut til Monsen i operaen.  

Solgte lite før
- Boka er ingen bestselger ennå. Foreløpig har vi bare solgt litt over 1000 eksemplarer, men salget har skutt i været de siste to ukene. Førsteopplaget er på 2000, og vi må nok trykke opp flere neste uke, sier Asle Dingstad til Dagbladet.

Han er forlagssjef i kristne Luther forlag, som utgir Monsens bok gjennom imprintforlaget Avenir. Boka ble lansert 10. mars i år, og er nevnt som en av årsakene til at Monsen fikk årets Fritt Ord-pris.

Men dersom størsteparten av salget har skjedd i løpet av de siste to ukene, tyder det på at svært få hadde lest boka da Fritt ord-debatten skjøt fart i slutten av april.

- Dette var et typisk eksempel bok som mange hadde meninger om, men som ingen hadde lest. Mange sitater løp litt løpsk i pressen. Men nå virker det som om mange har skjønt at de må lese boka for å ha en kvalifisert mening om henne. Jeg opplever at samtalene er litt mer nyanserte nå enn til å begynne med, mener Dingstad.

Som eksempel nevner han sitatet om barn av homofile og handikap.

- Det er forskjell på å si at barn som vokser opp uten sjanse til å kjenne faren sin, stiller med et handikap, og å si at barn uten fedre er handikappede. Det siste har hun ikke sagt, sier han.

Fått nytt publikum
Dingstad vet ikke om det først og fremst er Monsens meningsfeller eller -motstandere som nå har begynt å kjøpe boka. Men han forteller at den nå har begynt å selge mest i «vanlige» bokhandler som Ark, Libris og Norli, og ikke bare i kristne bokhandler som Bok og Media.

- Det betyr at den møter et litt annet publikum enn tidligere, sier han.

I «Kampen om ekteskapet og barnet» går Monsen til frontalangrep på den nye ekteskapsloven, som trådte i kraft ved nyttår. I loven sidestilles homofile og heterofile ekteskap, samtidig som det blir åpnet for assistert befruktning for homofile. Monsen argumenterer mot loven fordi hun mener at ekteskapet er hellig, og at alle barn har krav på å vite hvem deres biologiske foreldre er.  

Boka ble totalslaktet av Dagbladets anmelder Stian Bromark, som kalte den «oppsiktsvekkende usaklig» og skrev at den aldri burde vært utgitt.

Salgsstatistikk er hentet fra følgende bedrifter: Ark Bokhandel (97 butikker), Libris (100 av 136 butikker), Notabene (124 butikker), Norli (68 butikker), Fri Bokhandel (19 av 147 butikker), Tanum Karl Johan, og Haugen Bok. Bokdata fra Den norske Bokdatabasen AS.

LES OGSÅ:
Les ukas bokanmeldelser

Dagbladet.no/litteratur