Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Nina Simones liv var en kamp for å overleve som kunstner og menneske

Wandrups utvalgte: Hun er foreviget i den enestående dokumentaren «What Happened, Miss Simone?».

STERK SKJEBNE: Nina Simone var fabelaktig på scenen, men hennes liv var fullt av ups and downs.
STERK SKJEBNE: Nina Simone var fabelaktig på scenen, men hennes liv var fullt av ups and downs. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DVD/CD: Soulmusikkens yppersteprestinne, som hun ble kalt, levde ikke noe enkelt liv på jorda. Nina Simone (1933-2003) trollbandt sitt publikum på scenen, men bak kulissene var livet hennes et kaos av ups and downs, mishandling, nykker, temperament, fordommer og uoppfylte ambisjoner.

Liz Garbus’ fabelaktige dokumentarfilm «What Happened, Miss Simone?» er nå tilgjengelig på DVD, både som enkeltfilm og som en dobbelpakke med en CD fra filmen. Hun startet i kirken i Nord-Carolina, der hun ble født, og viste enestående evner som pianist fra hun var fire år gammel. Hun fikk støtte til å studere piano i New York og drømte hele livet om å bli historiens første svarte, klassiske konsertpianist.

I stedet spilte hun jazz og soul på nattklubber og slo igjennom i 1959 med «I Loves You, Porgy». Hun giftet seg med politimannen Andrew Stroud, som tok seg av karrieren, men som var en voldelig mann som banket henne gul og blå. De fikk en datter, som i sin tur fikk merke moras maniskdepressive trekk, med voldelige utslag da de to bodde i Afrika, dit Nina Simone dro i et slags eksil. I en periode var hun dypt nede. Hun levde som en boms og spilte på tredje klasses barer.

UTE PÅ DVD; SSDokumentarfilmen om Nina Simone.
UTE PÅ DVD; SSDokumentarfilmen om Nina Simone. Vis mer

Hun ble dypt engasjert i 1960-tallets borgerrettsbevegelse og skrev den hardtslående låta «Mississippi Goddam». Hele livet var hun til tross for sitt vanskelige sinn i stand til å framkalle musikalsk magi med et makeløst følelsesregister. Det fins ikke mange som henne.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!