HEROISK: Mads Ousdal er den heroiske patrioten Arne Treholt, leder for Kong Olav Vs hemmelige ninjakrigere, i «Kommandør Treholt & Ninjatroppen», den absurd kontrafaktiske actionkomedien som treffer kinoene denne uka.
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
HEROISK: Mads Ousdal er den heroiske patrioten Arne Treholt, leder for Kong Olav Vs hemmelige ninjakrigere, i «Kommandør Treholt & Ninjatroppen», den absurd kontrafaktiske actionkomedien som treffer kinoene denne uka. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

NINJA-MADS for konge og fedreland

Actionkomedien «Kommandør Treholt & Ninjatroppen» kaster nytt og relativt skrått lys over Treholt-saken.

||| Fredag er det premiere på «Kommandør Treholt & Ninjatroppen». Mads Ousdal trengte litt tid på å finne ut av rollen som den patriotiske helten Arne Treholt.

- Du hadde så vidt fylt 13 da Arne Treholt ble arrestert i 1984. Kan du huske det?

- Ikke selve arrestasjonen, men saken husker jeg godt. Den rullet og gikk på NRK og pappa var jo en slave av nyhetene, så den fikk jeg med meg. Med hans kommentarer.

- Hvordan var førstereaksjonen din på Thomas Cappelen Mallings manus?

- At det hadde en enorm detaljrikdom og at det ville være litt umulig å lage film av det. Jeg fikk følelsen av at han hadde satt «gutteromsfølelsen» fra 80-tallet i system og brant for å lage film av den: Flåklypa Grand Prix som et slags bakteppe, Treholt-saken på nyhetene, en Bruce Lee-plakat eller en ninjastjerne som du har stjålet fra en eller annen Mercedes på veggen og en politisk kald krig-stemning som jeg husker bruddstykker av.

- Kjente du forfatter/regissør Malling fra før av?

- Nei, men jeg kjente boka hans, «Ninjateknikk II - usynlighet i strid 1978». Da jeg traff ham første gang, minnet han meg litt om Pål Jackman som lagde «Detektor» for ti år siden. Han var ikke så skolert i verken regi eller skuespillerfaget, men han var full av ideer og hadde dette brennende ønsket om å lage film av noe. Og det er det jeg liker, utfordringen ved en film som det virker litt umulig å få til.

- Nærmet du deg kommandør og ninjakriger Arne Treholt som en action-, komedie- eller farserolle?

- Til å begynne med var jeg ikke sikker på noe som helst i forhold til Treholt-figuren. Hvilken filmsjanger befant vi oss i? Skulle vi lage en karikatur av Treholt? Etter hvert bestemte vi oss for iallfall å ikke la rollefiguren likne så veldig på Arne Treholt, bortsett fra sveisen og brillene, men heller prøve å tegne ham som et eget menneske.

- Filmen har mye humor, men ikke i form av «morsomme» replikker?

- Jeg mener at absurditetene utspiller seg som morsomme når vi spiller dem på alvor. Enda et element, med punchlines og kjappe replikker, tror jeg ville ha ødelagt ganske mye.

- Noen har sagt at det vanskeligste en skuespiller kan gjøre, er å spille farse, for gjøres ikke det på livet løs og med dødsens alvor, går det helt galt?

- Ikke farse, men komedie er vanskeligst. Fordi det ligger så mye teknikk i det, så mye hårfin timing, og fordi komedie ikke er morsomt før det er morsomt.

- Var Treholt-rollen en morsom jobb for deg som skuespiller?

- Ja, er'ru gær'n. Og like utfordrende som veldig mye annet. For meg var prosessen - utprøvingen og utformingen av rollen i dialog med regissøren - nesten det morsomste, og jeg er spent på å se hvordan filmen er blitt.

TREHOLT:Mads Ousdal som ninjakriger Arne Treholt. Foto: Ellen Ugelstad/Tordenfilm
TREHOLT:Mads Ousdal som ninjakriger Arne Treholt. Foto: Ellen Ugelstad/Tordenfilm Vis mer