FULL FRES:  Det skorter verken på trege voksne, ville innslag eller fantastiske elementer i Tom Egelands første spenningsroman for ungdom, «Katakombens hemmelighet.» Foto: Aschehoug
FULL FRES: Det skorter verken på trege voksne, ville innslag eller fantastiske elementer i Tom Egelands første spenningsroman for ungdom, «Katakombens hemmelighet.» Foto: AschehougVis mer

Ninjamunker drar på spionasjetur til Oslo

Tom Egeland debuterer med spenning for ungdom.

ANMELDELSE: Tom Egeland har skrevet bestselgende og prisbelønte spenningsbøker for voksne, samt en spøkelseshistorie for barn.

Nå skal ungdommen erobres, med spenningsromanen «Katakombens hemmelighet.»

Samme sirkel
Emnekretsen er den samme som i tidligere bøker:

Det handler om gamle skrin, vikingtid, tolkning av tegn, arkeologi, mytologi og religionshistorie.

Hovedpersonen i boka er fjortenårigen Robert. Sammen med arkeologmoren finner han et smykke i en vikinggrav, og et kart som leder dem til en katakombe under Roma. Nede i katakomben opplever Robert ting han sent vil glemme, han finner symboler som gjør at historien må skrives om, og han får, på mystisk vis, et smykke til. Men Robert er ikke den eneste som interesserer seg for amulettene.

Ninjamunker drar på spionasjetur til Oslo

En kontroversiell romersk munkeorden - som vil fremskynde dommedag - er villig til å gjøre alt for å få tak i smykkene.

For kjapp til at det blir full klaff
Språket i romanen er enkelt og effektivt, og fortellingen, som bæres av tre stemmer, er sammensatt nok til å holde på interessen. Underveis dukker det imidlertid opp spørsmål, og det trekker helhetsinntrykket ned:

Er balansen mellom et lett språk og en kompleks historie god? Drøyer det ikke vel lenge før Robert og de voksne skjønner tegninga, for eksempel om sammenhengen mellom smykkene? Og, er fortellingen skrudd sammen slik at leseren tror på den?

Svaret er nja, på alle spørsmålene. Språk og intrige harmonerer ikke helt, konklusjoner trekkes sent, og ikke minst må leseren akseptere en hel del, uten at det er brukt mye tid på fundamentering. Som at romerske ninjaaktige munker spionerer på en fjortenåring i Oslo. Det er helt på grensen til å bli (ufrivillig) komisk.

Armageddon. Nesten
Egeland bruker et materiale han kjenner godt. Han gjør lite nytt i denne ungdomsbokdebuten, men er som før en sympatisk forteller som har kunnskap om- og et åpent blikk på det han skriver om, enten det er parapsykologi, andre dimensjoner eller religiøse profetier. Innfelte faktabolker er nyttig lesning, og boka har også god design med illustrasjon/vignetter av Marius Renberg.

Samlet sett er «Katakombens hemmelighet» en actionfylt, men ikke helt overbevisende roman om da noen fanatiske munker, en komet og et eldgammelt smykke fikk verden til å gå under. Nesten.