Nintendo demonstrerte sin nyvinning, Nintendo 3DS, under en pressekonferanse tirsdag kveld. (Foto: Snorre Bryne)
Nintendo demonstrerte sin nyvinning, Nintendo 3DS, under en pressekonferanse tirsdag kveld. (Foto: Snorre Bryne)Vis mer

Nintendo avslørte sin nye håndholdte konsoll

Og splitter nytt Zelda-spill til Wii.

||| LOS ANGELES (Dagbladet): Som den andre av de "tre store" konsollprodusentene, var det i kveld norsk tid Nintendos tur til å vise fram sine hemmeligheter under spillmessen E3 i Los Angeles.

Nintendo-sjef Reggie Fils-Aime startet ballet ved å vise til hva konkurrentene Sony og Microsoft presenterer i disse dager: Ny teknologi som muliggjør bevegelsesstyring på PlayStation 3 og Xbox 360 - noe som har kjennetegnet Wii-konsollen i noen år.

- Dere vil se mye ny teknologi på E3 her i år, men husk at dette bare er produkter. Det avgjørende er opplevelsen, sa Fils-Aimes, og ga ordet til den legendariske spillskaperen Shigeru Miyamato, som står bak blant annet Mario, Zelda og Donkey Kong.

Han demonsterte det kommende «Legend of Zelda»-spillet til Wii, som har fått undertittelen "Skyward Sword". I dette spillet, som krever Wii MotionPlus-tilbehøret, styrer du både sverdet og skjoldet til Link med Wii-kontrolleren og nunchuk-tillegget - i et spill som føles tro mot «Zelda»-serien i både grafikk og gameplay.

Men det handlet ikke bare om spill på konferansen - også Nintendo hadde ny teknologi som de ville dele med verden. Og i liket med sine konkurrenter, handlet dette om 3d-spilling.

Den allerede annonserte Nintendo 3DS kan ved første øyekast se ut som den allerede eksisterende Nintendo DS, men har en større skjerm øverst. Denne skjermen viser 3D-grafikk uten bruk av briller, og maskinen har en glidebryter på siden som lar brukeren justere 3D-effektene.

- Ikke bli overrasket om du må betale store summer for 3D-briller til alle i rommet på andre spillmaskiner. Men vi tror det er en bedre løsning - ingen briller. Den eneste rette måten å sette pris på dette, er å se det med egne øyne, sa Nintendo-toppsjef Satoru Iwata fra scenen.

Han kunne fortelle at maskinen inneholder både et gyroskop og en bevegelsessensor, samt at den har bedre grafikkmuligheter enn dagens Nintendo DS. I tillegg er maskinen bakoverkompatibel med Nintendo DS og Nintendo DSi, samt at den har to kameraer på baksiden som tillater at folk tar egne 3D-bilder.

Uten å forklare nærmere i detalj, fortalte også Iwata at maskinen automatisk vil laste ned nytt innhold til spill om man går forbi åpne nettverk, uten at brukeren gjør noe aktivt selv. Dette skjer også om du har slått av maskinen.

• Les alt vi vet om Nintendo 3DS på Spillbloggen, og se alle spillene som er blitt annonsert til systemet.

Et samarbeid med filmprodusenter gjør også at maskinen kan spille av spillefilmer i 3D, allerede har Disney, Warner Bros. og Dreamworks sagt at de vil levere 3d-filmer til Nintendo 3DS.

Som Fils-Aime sa innledningsvis, er ingen teknologi god uten at man kan oppleve noe med den. Derfor viste de fram en lenge etterlengtet retur fra spillfiguren Kid Icarus, som vil dukke opp i spillet Kid Icarus: Uprising på Nintendo 3DS.

I tillegg kommer 3D-spill som «Resident Evil», «Metal Gear Solid», «Dragon Quest», «Professor Layton», «Saints Row», «Batman», «Kingdom Hearts» og «Nintendogs + Cats». Det er ikke sagt noe om lanseringsdato for Nintendo 3DS.

Til Wii fikk vi også se en rekke spill, blant annet «Disney Epic Mickey», «Kirby: Epic Yarn», en oppusset «GoldenEye 007», «Dragon Quest IX», og «Metroid: Other M», som lanseres den 31. august i år. Ikke minst ble vi også vist de første glimtene av Wii-spillet «Donkey Kong Country Returns», til stor applaus fra salen.