Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Regjeringen vil forby og straffe bruk av tildekkende hodeplagg i skolene:

Niqab-forbud er symbolpolitikk og unødvendig alarmisme

Dagbladet mener: Målet kan nås uten så drastiske virkemidler.

STRIDENS KJERNE: Plagg som dekker til ansiktet. Foto: NTB/Scanpix
STRIDENS KJERNE: Plagg som dekker til ansiktet. Foto: NTB/Scanpix Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et forslag til lovregulering av plagg som helt eller delvis dekker ansiktet, er nå sendt på høring av Kunnskapsdepartementet. Formålet er å sikre at ansiktene til barn i barnehagen, elever i skolen, studenter og lærere skal være fullt synlige. I praksis er det snakk om et forbud som vil ramme bruk av klesplaggene nikab og burka i hele utdanningsløpet. Bruk av slik påkledning utenfor utdanningsområdet er ikke omfattet av forslaget. Det samme gjelder andre typer religiøse plagg som ikke tildekker ansiktet, f.eks. hijab. Begrunnelsen er at tildekking kan være til hinder for god samhandling og kommunikasjon mellom menneskene. Det vektlegges også at god kommunikasjon er avgjørende for et godt læringsutbytte, og for at barna skal føle seg trygge.

Statens jurister har vurdert om et slikt forbud ligger innenfor konstitusjonelle og menneskerettslige rammer. Konklusjonen er at et forbud ikke vil være i strid med tros- og livssynsfriheten eller diskrimineringslovverket. Det åpner for at myndighetene kan ta i bruk nasjonale regler med tydelige sanksjoner for å håndheve forbudet. I barnehagene vil Kunnskapsdepartementet at barnehageeierne skal ha plikt til å fjerne plagg hos ansatte som strider mot forbudet. Gjentatte brudd vil kunne føre til oppsigelse. I skolen åpnes det for bortvisning av elever, samtidig som det blir opp til den enkelte skoleeier å bestemme hvilke sanksjoner som skal iverksettes mot elever som bryter forbudet. På universiteter og høyskoler kan studenter som tildekker ansiktet bortvises eller utestenges.

Når det gjelder kjernespørsmålet kan det etter vår mening ikke være tvil: Tildekkende hodeplagg av alle slag er uønsket i undervisningen på alle nivåer. Det finnes tunge pedagogiske argumenter for at plagg som nikab eller burka ikke hører hjemme der. Slike religiøse markeringer er til hinder for en åpen, fri og trygg kommunikasjon i et fellesskap som undervisningssektoren skal være. Det kan derfor være behov for en nasjonal regulering av hvordan barnehager, skoler og universiteter skal håndtere et forbud mot plagg som tildekker ansiktet.

På den annen side er det ikke innlysende at burka eller nikab representerer et problem som krever så drastiske virkemidler som regjeringen foreslår. Ingen andre nordiske land er i nærheten av en så streng lovgivning. Ifølge høringsnotatet er det dessuten under hundre kvinner i Norge som bruker slike plagg. Da framstår forslaget som symbolpolitikk og unødvendig alarmisme. Det er fullt mulig å holde fast ved det prinsipielle, og samtidig gå fram med større varsomhet.

Hele Norges coronakart