Nissen på lasset

  • Sensasjonelle 1169000 av oss fulgte livet i Tertitten Borettslag sist torsdag. Når siste episode vises i kveld er seertallet sannsynligvis enda høyere, det har steget jevnt og trutt fra første episodes 738000. Det geniale med «Borettslaget» er at flere generasjoner ser det sammen og ler på de samme stedene. Ikke noe annet tv-program kan skryte av et så bredt publikum som Robert Stoltenbergs serie. Men som alltid er det noen som er misfornøyde. Forfatter Nils Axel Nissen hevder i en kronikk i VG at «Borettslaget» bruker fordommer til å gjøre narr av samfunnets lavstatusgrupper. Nissen påstår at det neppe er tilfeldig at finnen Piirka og driftsleder Narvestad er seriens mest populære karakterer, de representerer ikke noen bestemt gruppe, samtidig som de er hvite, heterofile menn i sin beste alder. «Det er vel heller ikke tilfeldig at nettopp disse to er de eneste som får fritt spillerom for sin politiske inkorrekthet og utilslørte intoleranse,» skriver Nissen. Ikke tilfeldig? Mener han i fullt alvor at Robert Stoltenberg lar Piirka og Narvestad få friere spillerom fordi de er hvite, heterofile menn?
  • «Det viktigste er å underholde. Jeg er ingen politisk satiriker som setter ting på dagsordenen. Klarer serien samtidig å frambringe refleksjoner, er det bra. Få seerne til å se absurditeten i hvordan vi oppfører oss mot hverandre,» sier Robert Stoltenberg i et intervju med Dagbladet. Han har altså laget en serie med mennesker, ikke utskudd. Og han gjør det med en varme og en kjærlighet som ligger langt fra fordomsfull latterliggjøring.
  • Selvsagt skal man alltid være kritisk og ikke sluke rått de framstillingene man til enhver tid får servert. Men det at nesten 1,2 millioner nordmenn følger «Borettslaget», betyr jo ikke nødvendigvis at det er noe galt med serien. Det er jo oss selv og våre egne nærmiljøer vi kjenner igjen og ler av, og nettopp derfor når serien ut til så mange. Nissen lurer også på hvorfor Yngve Freiholt er den eneste mannlige figuren i «Borettslaget» som ikke har noen tegn til et seksualliv. Det har da ingen av seriens kvinner heller, uten at jeg lar meg provosere av det. For av og til er det godt å bare le.