Nitimen-programleder får refs etter syklistutspill

Foreslo at bilister kunne «rydde opp det som måtte være langs veikanten» ved å åpne bildøra.

FÅR KRITIKK: I en samtale om syklister i onsdagens Nitimen-sending sa programleder Pål Thoresen at man kunne «rydde opp det som måtte være langs veikanten» ved å åpne bildøra. Det har fått flere til å reagere. Foto: Ole Kaland / NRK
FÅR KRITIKK: I en samtale om syklister i onsdagens Nitimen-sending sa programleder Pål Thoresen at man kunne «rydde opp det som måtte være langs veikanten» ved å åpne bildøra. Det har fått flere til å reagere. Foto: Ole Kaland / NRK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Forholdet mellom syklister og bilister var tema innledningsvis under onsdagens Nitimen-sending, der Pål Thoresen og Ida Kjøstelsen var programledere.

Etter at sistnevnte fortalte at hun har hørt i nyhetene at konfliktene mellom syklister og bilister er igang igjen, presenterte Thoresen en potensiell «løsning» på problemet for bilister:

- En løsning jeg ser noen gjør, er rett og slett å bare åpne døra, sa Thoresen, til protester fra sin kollega, før han fortsatte:

- Hvis du senker farta ned til 20-30 kilometer i timen, så åpner du diskret døra, og så rydder du opp det som måtte være langs veikanten.

Det er ikke alle som ser like blidt på Thoresens uttalelser, og flere har uttrykt sin irritasjon i sosiale medier onsdag.

- Uheldig uttalelse Generalsekretær Morgan Andersson i Syklistenes Landsforening forteller at flere har henvendt seg til dem med reaksjoner på Nitimen-programlederens uttalelser på lufta.  

- Jeg skjønner at Nitimen er et lettbent program og at dette var et forsøk på humor, men det er en uheldig uttalelse, sier Andersson til Dagbladet.  

- Det er trist å høre at en programleder i et såpass populært program nærmest oppfordrer til å kveste syklister. Det er vanskelig å se humoren i en sånn oppfordring. Om det var et arbeidsuhell fra programleder eller ei vet jeg ikke.  

- Det er ganske drøye uttalelser, selv om vi skjønner at det ikke er ment direkte som en oppfordring. Like fullt er det ikke heldig å komme med slike uttalelser, og det er ikke med på å redusere konflikt mellom ulike trafikkgrupper. Det bidrar heller til det motsatte.  


Andersson forteller at NRK har invitert ham til torsdagens Nitimen-sending, noe han har takket ja til.  

- Jeg vil fortelle litt om hva som er viktig i trafikkbildet, med godt samspill mellom ulike trafikantgrupper.

Spissformulering Kommunikasjonssjef Ann-Kathrin Årøen i Trygg Trafikk beskriver Thoresens uttalelse om å ta syklister med bildøra som usaklig.  

- Det er en spissformulering som ikke er veldig gjennomtenkt. Det er helt sikkert ikke ment så bokstavelig av journalisten, sier Årøen til Dagbladet.  

Kommunikasjonssjefen understreker at Trygg Trafikk er opptatte av at alle typer trafikanter skal ferdes trygt i trafikken. 

- Vi jobber for at verken bilister, syklister eller gående skal omkomme eller bli hardt skadde i trafikken. Det er litt slik at det er forskjellige typer folk på veien, og derfor må vi ta hensyn til hverandre, sier Årøen.

Forsøk på humor Eivind Trædal sitter i Oslo bystyre for Miljøpartiet De Grønne.
 
Han synes Thoresens utspill virka som et forsøk på humor. Samtidig synes han det er problematisk at man spøker med sånne ting.
 
-Det finnes folk som har den type aggresjon mot syklister, og det er viktig at NRK ikke oppmuntrer til det. Å smelle med døra er en livsfarlig handling ingen må synes er greit. Det kan hende at alle ikke oppfattet humoren, sier bystyrerepresentanten.
 
Trædal mener også at man bør være på vakt mot å omtale myke trafikanter som et stort problem.
 
- I Oslo vet vi at trygghet er hovedgrunnen til at folk ikke velger sykkel i veibanen.

Tar Thoresen i forsvar Rune Lind er sjef for radiounderholdning i NRK, og har blant annet ansvar for Nitimen.

Han stiller seg fullt og helt bak programlederen.

- Pål Thoresen er selvfølgelig ikke en person som vil syklister noe vondt. Han har spøkt med syklister, og det faller syklistorganisasjoner tungt for hjertet. Det får vi bare akseptere. Det er lov å spøke med ganske mye i dette landet, også syklister, sier Lind.

- Trædal mener at det å smelle med døra er en livsfarlig handling ingen må synes er greit, og tror det kan være at alle ikke oppfattet humoren. Burde man spøke med slike temaer som dette?

- Skal vi bare slutte med humor, hvis vi hele tida må tenke på at folk skal oppfatte om det er humor eller ikke? kontrer Lind.

- En jeg snakket med, som var kritisk til dette, hadde ikke hørt innslaget. Man må høre det, så skjønner man at det er humor. Man må forstå at Pål Thoresen ikke oppfordrer til å knerte syklister med bildøra.

Dagbladet har forsøkt å få en kommentar fra Pål Thoresen via NRKs kommunikasjonsavdeling, men blir henvist til Lind.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer