ENSOMHET: Homseliv og ensomhet er tema for Per Knutsens nye roman.

Foto: TOM MARTINSEN
ENSOMHET: Homseliv og ensomhet er tema for Per Knutsens nye roman. Foto: TOM MARTINSENVis mer

Nitrist og utflytende

Om gamle menn, slappe peniser, død og bunnløs ensomhet.

||| BOK: Jan Radem er pensjonert dosent i litteratur. Han driver rundt ved festplassen i Bergen, og oppsøker en brutalt utseende prostituert i førtiåra.

El-Katrani blir med Radem hjem mot betaling. Det er begynnelsen på et fornedrende og voldelig forhold.

Dildo og pung
El-Katrani er en selsom figur; heterofil, renslig, belest, melankolsk og øm på sin måte. Men han har et voldsomt raseri. Han ydmyker den elskovshungrige Radem; nekter å tilfredsstille ham, denger ham, brekker armen hans. Da han til slutt prøver å kvele Radem i søvne, går El-Katrani med på å bindes fast til senga. Da tar den Radem en grusom hevn.

«Uten fysisk intimitet er alt det andre verdiløst,» sier en gammel operasanger, som har en viktig rolle i boka. Han har vært gift med sin Kasper i tretti år. Men Kasper vil ha yngre menn — og går til nød med på å ta sin ektefelle med dildo en gang i måneden. I ei bok der det er mange slappe rumpeballer, og mer eller mindre erigerte peniser. Den mest fantastiske skikkelsen er Hestebiffen. Han er en kortvokst tidligere kroppsbygger, evig kåt og med en glattbarbert «femten centimeters lang, eller dyp,  pung, hvis den hadde fått henge fritt.»  

Løse tråder
Jan Knutsen har et langt og rikt forfatterskap bak seg, bestående blant annet av barne- og ungdomsbøker, drama og romaner. Homoseksualitet har tidligere vært et tema hos ham, men i «Gamle menns elskov» lykkes han ikke. Fortellingen og typene er dels karikert, noe som nok er meningen. Men utover i boka går fortellingen i oppløsning. Det blir for mange løse tråder og meningsløse surrealistiske scener. Som når Radems mor ringer fra det hinsidige og ber ham drepe El-Katrani. Også Abbas Anni-Frid Lyngstad har en rolle i boka, som ikke helt henger på greip.  

«Jeg husker alle mine fire hundre og åttifem elskere, selv om jeg gikk på speed. Jeg har glemt alt det andre, men ikke kukene,» sier Hestebiffen et sted. Og setter temaet, som vel er å skildre det tomme livet til gamle homsers bunnløse ensomhet når kroppene fallerer. Men temaet opphever til dels seg selv, fordi boka aldri når utover kroppsfikseringen. Annet enn ved noen sødmefylte litterære referanser, og visse vakre scener mellom det underlige paret El-Katrani og den hjerteskjærende ensomme Jan Radem.

Anmeldelsen sto på trykk i Dagbladet 29. mars 2010.

Nitrist og utflytende