DEBATT

Debatt: Dyrevelferd

NOAH bedriver feilinformasjon

Den nye forskriften om dyrevelferd og framvisning av dyr forbyr i realiteten ikke elefanter på sirkus. 

TRADISJON: Hvorfor går NOAH så hardt ut mot dyr i sirkus, spør artikkelforfatterne. Cirkus Arnardo har hatt elefanter i stallen i en årrekke, men det er ingen elefanter i årets show. Foto: Rolf Øhman / Aftenposten /
 NTB Scanpix 
TRADISJON: Hvorfor går NOAH så hardt ut mot dyr i sirkus, spør artikkelforfatterne. Cirkus Arnardo har hatt elefanter i stallen i en årrekke, men det er ingen elefanter i årets show. Foto: Rolf Øhman / Aftenposten /  NTB Scanpix  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Lørdag skrev flere riksdekkende aviser at det fra og med 2017 er forbudt med elefanter på sirkus. For å vise frem dyr i sirkus, må sirkusene etter 1. januar 2017 ha tillatelse fra Mattilsynet. Og - de kan fortsatt søke om å få vise frem elefanter. Det er uansett lite sannsynlig at vi vil få se dette i framtida, for det har ikke vært importert elefanter til Europa siden 1970-tallet. De fleste av de gjenlevende individene er blitt for gamle til å opptre.

Dyr i sirkus har lang tradisjon. De leies inn av sirkuset for sesongen sammen med sine artister. Katt, hund og ilder skal være vaksinert mot rabies og gitt ormekur før de ankommer Norge. Andre dyr må ha egne pass innen EU/EØS med opplysninger om årlige helsetester.

Mattilsynets veterinærer undersøker dyrene ved ankomst, og følger dem opp med uanmeldte tilsyn under oppholdet. Sirkusdyr er i dag redusert til helt vanlige husdyr Sirkusene må overholde krav til dyrehold på lik linje med andre dyreholdere.

NOAHs demonstranter har i sommer informert publikum om at dyr i sirkus er utsatt for tvang og mishandling, og hevder at sirkuset har eksotiske dyr som er frarøvet et liv i naturen og at de lever isolert.

Dyrene som reiste med Arnardo i år lever i grupper av flere individer, og artene kan ikke karakteriseres som eksotiske. Dyrene fikk belønning med godbiter og kos når de viste fram sine kunster – og det så faktisk ut til at de trivdes med oppgavene sine. Mange dyr liker å ha oppgaver.

Hvorfor går NOAH så hardt ut mot dyrene i sirkus, men unnlater å snakke om andre dyr som holdes på svært like måter? Hva skiller en sirkushest fra en travhest, en galopphest eller en dressurhest? Hva skiller en sirkushund fra en politihund eller en agilityhund?

En sirkushund tilbringer neppe flere timer i bur under transport hver dag, sammenliknet med en politihund på vakt. Mange dyr er i tjeneste – noen for fornøyelse, andre for andre nytteformål. Vi mennesker har til alle tider tjent penger på å ha dyr. Sirkusdyr sees av mange tilskuere og kontrolleres ofte av norske myndigheter. Hva med de dyrene som lever mer bortgjemt?

Innsatsen for å redde dyr som ikke har det bra bør rettes mot andre dyreholdere enn norske sirkus. Kjæledyr, produksjonsdyr og dyr for øvrig i samfunnet har en risiko for å kunne bli vanskjøttet.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer