Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

NOAS hjelper de få ressurssterke

Deres ønskede politikk hjelper de få ressurssterke på bekostning av de mange fattige som ikke har ressurser til å komme seg til Europa.

SYLVI LISTHAUG: Dersom NOAS virkelig er opptatt av å ivareta reelle flykningers interesser, er det vanskelig å forstå hvorfor de argumenterer så hardt for at migranter uten beskyttelsesbehov skal behandles som flykninger i Europa. 
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
SYLVI LISTHAUG: Dersom NOAS virkelig er opptatt av å ivareta reelle flykningers interesser, er det vanskelig å forstå hvorfor de argumenterer så hardt for at migranter uten beskyttelsesbehov skal behandles som flykninger i Europa. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Meninger

Generalsekretær for Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS), Ann-Magrit Austenå, bruker mye spalteplass for å forklare hvorfor Norge ikke har noe valg, men bare åpne for å ta imot og behandle asylsøknadene fra de som måtte komme fra Tyrkia og som ikke har blitt forfulgt der. Selvsagt har vi et valg. Ikke minst har vi en moralsk plikt til å ta de rette valgene for Norge, og for verdens reelle flykninger forøvrig.

Det finnes millioner av mennesker i verden som ikke har det like bra som oss, og som ønsker seg et bedre liv i Europa. Noen har flyktet fra krig, andre har flyktet fra fattigdom. Noen av disse forsøker seg nå å ta seg ulovlig over grensen til Hellas, etter at Tyrkias president åpnet grensene. Mange av de vi ser ved grensen er ikke reelle flykninger med beskyttelsesbehov i Europa. Disse menneskene blir brukt som brikker i et politisk spill.

«Selvsagt har vi et valg. Ikke minst har vi en moralsk plikt til å ta de rette valgene for Norge, og for verdens reelle flykninger forøvrig.» Sylvi Listhaug

Hovedargumentet til Austenå på hvorfor Norge må ta imot migrantene og behandle deres asylsøknader, er at hennes tolkning av situasjonen tilsier at Tyrkia har liten interesse av å ta de tilbake, om de først har kommet seg ut av Tyrkia. I tillegg anerkjenner ikke Tyrkia konvensjonsforpliktelser for andre enn flyktninger fra Europa. Få land huser flere flyktninger enn Tyrkia og 3,6 millioner syrere har tilhold i landet på grunn av borgerkrigen i Syria. At ikke forholdene er i nærheten så gode som i Norge er jeg selvsagt enig i. Men det er ikke det som er poenget. Poenget er at de er trygge i Tyrkia, at de ikke blir forfulgt der.

NOAS kritiserer at FrP vil endre regler for å hindre en ny potensiell asylstrøm til Norge. Vi mener at dersom en asylsøker oppholder seg i et trygt land, så skal han ikke kunne reise videre å søke asyl i et nytt trygt land der velferdsordningene er bedre. Slik «asylshopping» må vi unngå, dersom asylinstituttet skal ha legitimitet. Og det er faktisk slik regelverket er. Asylsystemet er i stor grad tuftet på en felles yttergrense gjennom Schengen-samarbeidet, og Dublin-avtalen som sier at det første europeiske landet en asylsøker kommer til, har plikt til å registrere og behandle asylsøknaden.

Austenå fremstiller dette som om FrP med våre forslag for å stramme inn regelverket, går inn for å avvikle asylinstituttet. Dette er feil, men vi vil forhindre at Norge får en ny ukontrollert strøm av migranter slik vi opplevde i 2015. Asylinstituttet, slik vi kjenner det, er allerede under enormt press fordi mange som ønsker seg et bedre liv prøver å lure seg til opphold i rike land.

Alle er enig i at flyktninger i Syria og landets nærområder har det vanskelig. Spesielt vondt er det å se barn som ikke har det bra. Allikevel må vi som ansvarlige politikere bruke hodet og tenke langsiktig. Det er ikke moralsk riktig å åpne for at potensielt millioner av mennesker skal få komme til Europa, når den store majoritet og de aller fleste barn uansett sitter igjen i nærområdene, mange under vanskelige forhold, fordi rike land bruker pengene på å hjelpe noen få på bekostning av de mange.

Dersom NOAS virkelig er opptatt av å ivareta reelle flykningers interesser, er det vanskelig å forstå hvorfor de argumenterer så hardt for at migranter uten beskyttelsesbehov skal behandles som flykninger i Europa. Deres ønskede politikk hjelper de få ressurssterke på bekostning av de mange fattige som ikke har ressurser til å komme seg til Europa ved hjelpe av menneskesmuglere, eller er heldig å bli plukket ut som kvoteflyktning.

Hele Norges coronakart