- Nobel- showet en skandale

- Nobelkonserten er en ren kulturskandale, sier operasjef Bjørn Simensen. Han rykker kraftig ut mot opplegget til årets fredsprisutdeling. Simensen mener det er hjelpeløst av Nobelinstituttet å la konserten bli et lanseringsshow for internasjonal popindustri.

Artister som Elton John, Phil Collins, Alanis Morisette, a-ha, Enrique Iglesias og Cranberries har fått sjefen for Den Norske Opera til å se rødt. Bjørn Simensen mener det såkalte supershowet, Nobelkonserten i Oslo Spektrum den 11. desember, vitner om at Det Norske Nobelinstituttet har gjort knefall for popindustrien.

Klangmatte

- Dette er en kulturskandale av dimensjoner. Nobelinstituttet lar seg styre av kommersielle krefter. Instituttet og Nobelkomiteen kan selve velge sine alliansepartnere til en slik konsert. Men de har opptrådt helt hjelpeløst. De opptrer som megafon for IMG og popindustrien, og lager et PR-show hvor Kringkastingsorkesteret får rollen som klangmatte i en poplansering, framholder Simensen.

Han minner om at OL på Lillehammer viste det er mulig å gjøre noe norsk og nordisk ut av en internasjonal begivenhet.

- Mitt poeng er at Nobelkonserten burde være en trampoline for norsk og nordisk språk, egenart og kultur. Nobelprisen og Nobelkonserten er et av de sterkeste merkenavn som finnes. Vi må bruke de våpen vi har mot den internasjonale popindustrien. Når vi ikke bruker dem ved en anledning som Nobelkonserten, når skal vi da bruke dem?

Ratingkarusell

Simensen sier følgende til innvendingen om at det er viktig å lage et internasjonalt TV-show som blir sett av mange:

- Alle artistene som skal opptre, er å se på 35 TV-stasjoner daglig likevel. Det som er synd og leit er at Nobel-arrangørene har kastet seg på ratingkarusellen. Men Nobelkomiteen bør ikke være de første til å telle ratinger. Den bør være opptatt av andre verdier og av å tenke langsiktig.

Operasjefen avviser at kritikken har med hans egen musikksmak å gjøre, og at han egentlig ber for sin syke mor: Klassisk musikk og opera.

- I den grad norsk kultur og nordisk egenart er min syke mor, ber jeg for dem. Mitt hovedpoeng er at man må sette seg ned og gripe et annet utgangspunkt, det norske og det nordiske ved en slik anledning. Utgangspunktet er feil når Nobelkonserten ender opp som redskap for internasjonal popindustri.

- Hvordan ville du gjort det?

- Det vil ta tid å bygge opp et nytt konsept. Men jeg ville hatt Nationaltheatret som arena, og satset på vår egenart. Og hvorfor ikke tenke offensivt ved å koble Nobelkonserten med en årlig peace-talk - ledet av Larry King og Hans Wilhelm Steinfeld, og kringkastet av NRK og CNN i fellesskap? spør Bjørn Simensen.