«Nobel - fred for enhver pris»

«Nobel« gjør spesialsoldater til allemannseie : - FSK følger med

Manusforfatter Mette Bølstad har diskutert «Nobel» med flere av Norges spesialsoldater de siste ukene.

SERIESKAPER: Mette Bølstad har jobbet som manusforfatter på store tv-suksesser som «Halvbroren», og «Kampen om tungtvannet». Nå er hun aktuell med «Nobel». Foto: Jørn H. Moen
 / Dagbladet
SERIESKAPER: Mette Bølstad har jobbet som manusforfatter på store tv-suksesser som «Halvbroren», og «Kampen om tungtvannet». Nå er hun aktuell med «Nobel». Foto: Jørn H. Moen / DagbladetVis mer

(Dagbladet): - Det er gøy å se en dramaserie man har laget ta stor plass. Jeg satt på flytoget en dag, og tenkte plutselig over at hver femte person her inne har sett «Nobel». Det var rart, men fint, sier manusforfatter Mette Bølstad til Dagbladet.

Hun er en av hovedpersonene bak høstens store seersuksess, men å skryte sitter langt inne. Dagbladet må tidvis hale og dra positiv analyse ut av Bølstad.

- Det har vært spennende å se på mens den sendes «live». Det blir innmari tydelig hva vi har fått til, og ikke lykkes like godt med, fortsetter hun.

Høstens snakkis

Og det til tross for at «Nobel» hittil har dratt totalt over 1,1 millioner nordmenn i snitt til TV-apparater, mobiler og datamaskiner siden premieren i september, ifølge NRKs analyseavdeling (2. november).

Ikke bare har serien blitt en lunsjsnakkis. Spaltemeter på spaltemeter er skrevet om den brennaktuelle tematikken serien drar fram i lyset. Norges militære tilstedeværelse i Afghanistan viser seg å være hett stoff også utenfor landets grenser. For to uker siden hentet regissøren, Per Olav Sørensen, og Bølstads manusmakker, Stephen Uhlander, hjem «Prix Europa»-prisen for beste Europeiske drama.

- Ikke bare dialog

I fundamentet ligger som vanlig manuset, eller handlingen, om du vil, og for Bølstad har skriveprosessen vært en spesiell reise, i tett dialog med blant annet Forsvaret og Utenriksdepartementet. Soldater fra spesialkommandoen (FSK) har bidratt både i researchfasen og seinere på settet.

- Det er nok en annen jobb enn man kan få inntrykk av. Mange tror at manuset bare er dialogen, men det er handlingen som kommer fra manusforfatterne. Bildene på skjermen lages i manuset, og tolkes av regissøren, sier Bølstad og fortsetter:

- For å dø

«Dialogen er bare ti prosent av jobben» Mette Bølstad, manusforfatter «Nobel»

- Dialogen er bare ti prosent av jobben, den driver ikke handlingen framover. I «Nobel» er det bare tre scener hvor dialog brukes til å belyse seriens tematikk.

Et eksempel Bølstad trekker fram er når FSK-soldatene Anders Danielsen Lie (patruljefører Jon Petter Hals) og Kyrre Hellum (troppsjef Jan Burås) krangler om hvordan de skal «hevne» drapet på en fallen patruljekamerat.

«Vi er ikke her for å drepe», konstaterer Hellum.

«Nei, vi er her for å dø», utbryter Danielsen Lie.

UVENNER: Anders Danielsen Lie (patruljefører Jon Petter Hals) og Kyrre Hellum (troppsjef Jan Burås) krangler i «Nobel». Foto: Eirik Evjen / Monster Scripted
UVENNER: Anders Danielsen Lie (patruljefører Jon Petter Hals) og Kyrre Hellum (troppsjef Jan Burås) krangler i «Nobel». Foto: Eirik Evjen / Monster Scripted Vis mer

Slike replikker, forklarer Bølstad, er lagt inn for å ta med seerne tett på de norske soldatenes liv. I Norge forteller politikere om fredsbevarende og oppbyggende arbeid i Afghanistan, men virkeligheten kan føles annerledes for dem som er der.

- Den scenen sammen med to andre er unntakene, og fungerer som de bærende dialogene i serien. Resten av dialogen er med av andre årsaker, ikke for å gi ny informasjon, sier Bølstad.

FSK følger med

- Hvordan har tilbakemeldingene fra Norges ekte FSK-soldater vært?

- Overraskende nok har de ikke hengt seg opp i detaljer, men det er kanskje fordi dette er deres verden og de trenger ikke konsentrere for å skjønne serien. Jeg har pratet med flere av dem, og de følger med. Det virker som de setter pris på at vi tar tematikken på alvor. Vi har gjort dem til allemannseie uten å blåse identiteten, sier Bølstad og legger til at det også har kommet kritikk:

- Mye av den har vært korrekt. Det er ikke utenriksministeren som deler ut medaljer, det er forsvarssjefen, en mobil ligger igjen på et bord som sikkert burde vært tatt med. Det kan virke irriterende, men vi har måttet ta bevisste feilvalg på veien. Så lenge balansen fungerer er jeg veldig fornøyd.

Siste episode (7/7) av «Nobel» sendes søndag 6. november. Les Dagbladets recap av nest siste episode her (OBS! Spoilere i bøtter og spann).