Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Nobel-sjefen snur: Har likevel ikke nekta menn å håndhilse på Malala

Nobelkonserten og Nobelinstituttet blir ikke enige om hvilke beskjeder som har gått ut.

HÅNDHILSER PÅ LUNDESTAD: Men Nobelkonserten bekrefter til Dagbladet at de har fått beskjed om at menn ikke kan ta Malala i hånda. Foto: Hans Arne Vedlog    // Dagbladet
HÅNDHILSER PÅ LUNDESTAD: Men Nobelkonserten bekrefter til Dagbladet at de har fått beskjed om at menn ikke kan ta Malala i hånda. Foto: Hans Arne Vedlog // Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): Pakistanske Malala Yousafzay (17) skal onsdag motta Nobels fredspris i Oslo sammen med indiske Kailash Satyarthi.

Dagbladet kunne tidligere idag avsløre at Nobelinstituttet har gitt menn som skal oppholde seg rundt Malala instruks om å ikke håndhilse på henne under Nobel-besøket.

Lundestad 1: Håndhilseregel finnes - Disse få reglene er nokså selvfølgelig i hennes situasjon, sa Lundestad da Dagbladet konfronterte ham tidligere i dag.

Nobel-sjefen sa at reglene til oppførsel rundt Malala bunner i at hun er en muslimsk kvinne.

- Det er klart det er visse regler rundt kontakt med fredsprisvinnerne. I hennes tilfelle er det regler som springer ut fra at hun er en muslimsk kvinne, uten at jeg vil gå helt i detalj. Men dette er helt standard, forholdsvis liberalt og inget særskilt tilfelle, fortalte Lundestad videre.

Malala Yousafzay er muslim, og ifølge islamske tradisjoner skal man ikke håndhilse på det motsatte kjønn.

Lundestad 2: Håndhilseregel finnes ikke Men senere på dagen snudde Nobelinstituttet på flisa. Han benektet nå at en slik beskjed er sendt ut.

- Det er bare tull, og jeg aner ikke hvor dere får dette fra. Vi har ikke gitt noen beskjed om at menn ikke kan håndhilse på Malala. Det er bare tull, sa Lundestad da vi snakket med ham i firetida tirsdag ettermiddag.

Orkesterleder i Kringkastingsorkesteret (KORK) Rolf Lennart Stensø, bekreftet også ovenfor Dagbladet at de har fått beskjed om å ikke ta fredsprisvinneren i hånda.

Nobelkonserten bekreftet i kveld til Dagbladet at de har fått beskjed om at menn ikke kan ta Malala i hånda, og at den beskjeden kom fra Nobelinstituttet selv.

Bekreftet Nobelinstituttets innblanding I en SMS skriver Nobelkonserten dette til Dagbladet.

MALALA OG BONDEVIK: Malala Yousafzay og Norges tidligere statsminister håndhilste på hverandre i juni i år. Foto: Lise Åserud / AFP.
MALALA OG BONDEVIK: Malala Yousafzay og Norges tidligere statsminister håndhilste på hverandre i juni i år. Foto: Lise Åserud / AFP. Vis mer

«Nobelkonserten følger en henstilling fra Nobelinstituttet.»

«Og henstillingen inkluderer at menn ikke skal ta Malala i hånda?»

«Ja».

Ødelegger Fredsprisen Det fikk Frps innvandringspolitiske talsmann til å se rødt og hevde at Malalas pris ble ødelagt av akkurat den type holdninger som Malala selv ønsker å bekjempe.

- Ja, det er veldig, veldig pinlig og egentlig ganske trist. Malala har stått opp mot akkurat slike destruktive krefter som sier at kvinner ikke skal få ta menn i hånda, sier Mazyar Keshvari

MALALA OG GOODLUCK: Malala Yousafzay hilser på Nigerias president Goodluck Jonathan i juli i år. Foto: AP Photo.
MALALA OG GOODLUCK: Malala Yousafzay hilser på Nigerias president Goodluck Jonathan i juli i år. Foto: AP Photo. Vis mer

Dagbladet har ikke lyktes å komme i kontakt med Lundestad siden vi snakket med Nobelkonserten.

MALALA OG FN-SJEFEN: Malala møtte Generalsekretær Ban Ki-moon i august i år. Foto: Stan Honda / AFP.
MALALA OG FN-SJEFEN: Malala møtte Generalsekretær Ban Ki-moon i august i år. Foto: Stan Honda / AFP. Vis mer