Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Svenska Akademien

Nobel-skandalen: Derfor skriver tusenvis av svensker #knytblus på sosiale medier

Hyller Sara Danius ved å bruke hennes egen klessignatur.

FORLOT AKADEMIET: Sara Danius forlater et møte ved Svenska akademien i går sammen med medlemmet Sara Stridsberg. Foto: NTB Scanpix / TT
FORLOT AKADEMIET: Sara Danius forlater et møte ved Svenska akademien i går sammen med medlemmet Sara Stridsberg. Foto: NTB Scanpix / TT Vis mer

(Dagbladet): I går trakk den faste sekretæren for Svenska Akademien, Sara Danius, seg fra lederposisjonen i akademiet. Hun gikk av som følge av Akademien-skandalen som har preget Sverige og filleristet omdømmet til Nobelprisen den siste uka.

Skandalen, som har splittet den prestisjetunge institusjonen, startet med avsløringer i fjor høst om at kulturprofilen, Jean-Claude Arnault, som er gift med et av medlemmene, lyriker Katarina Frostenson, angivelig står bak seksuelle overgrep og trakassering.

Kritikkverdig oppførsel skal blant annet ha funnet sted ved institusjonens leilighet i Paris, som Arnault har hatt tilgang til. Det er også kommet fram at Arnault har lekket navnet på Nobel-vinnere, deriblant Bob Dylan.

- En kvinne tar fallet

Både gjennom kona og selvstendig virksomhet har Arnault hatt tette bånd til Akademien, fram til de kuttet alt samarbeid med ham i november i fjor.

Kulturklubben Forum, som han driver sammen med Frostenson, har siden 2010 fått 126 000 svenske kroner i årlig støtte fra Akademiet.

At Danius valgte å gå av som følge av uenighetene innad i akademiet, sørget blant annet for følgende overskrift fra The New York Times: «In Nobel Scandal, a Man Is Accused of Sexual Misconduct. A Woman Takes the Fall.».

Oversatt lyder tittelen «I Nobel-skandalen er en mann beskyldt for seksuell trakassering. En kvinne tar fallet». Danius' fratreden, og ikke minst det mange ser på som symbolikken i den, har nå sørget for en massiv støttekampanje, startet på vegne av litteraturakademikeren.

#knytblus

Danius er kjent for å bruke såkalte knytebluser, finere dameskjorter som knytes i halsen med en sløyfe, og emneknaggen #knytblus går nå som en farsott i sosiale medier i Sverige, hvor tusener melder seg på, hovedsakelig på Twitter og Instagram.

Blant dem som ikler seg knytebluser for å støtte Danius finner man framtredende kulturkvinner, kjente skuespillere og artister, samt flere av landets statsråder, som sosialminister Annika Strandhäll og kulturminister Alice Bah Kuhnke.

Historiker og forfatter Peter Englund hører til medlemmene av akademiet som støtter Danius i konflikten. Han forlot Svenska Akademien som følge av striden, skriver Expressen. Fredag morgen tok han på seg knytebluse og ba folk støtte Darius.

Den var lite trång, men den gick på! #knytblusförsara #knytblus #backagittan #backasaradanius

Et innlegg delt av Peter Englund (@historiker_peter_englund)

- Den var litt trang, men den gikk på, skriver Englund.

Snakket med kongen

Krisa ble for alvor utløst da tre av de 18 medlemmene i Svenska Akademien trakk seg fredag for ei uke siden.

Kjell Espmark, Klas Östergren og Peter Englund valgte å forlate komiteen på grunn av en konflikt rundt Katarina Frostenson, et av komiteens andre medlemmer, som er gift med Arnault, den tidligere nevnte konfliktkjernen.

En samtale med kong Carl Gustaf bidro til at Sara Danius og Katarina Frostenson endte med å forlate Svenska Akademien i går, skriver NTB fredag.

Akademiens vilje

- Jeg vil ikke si at det var kongens råd, men det var samtalen med kongen som førte fram til dette. Vi delte samme analyse, sier Anders Olsson til Sveriges Radio fredag.

Direktør Olsson har nå blitt fungerende fast sekretær i den ærverdige svenske institusjonen, som blant annet deler ut Nobels litteraturpris, etter at Danius ga seg, skriver NTB.

- Det er Akademiens vilje, og jeg retter meg etter den viljen, sa Danius da hun gikk av torsdag kveld.

- En skamflekk

Like etter kom beskjeden om at også Katarina Frostenson forlater Akademien.

Ifølge NTB uttalte Danius at hun gjerne skulle fortsatt som fast sekretær, og flere medlemmer fastholder at de støtter henne. Tre av institusjonens medlemmer reserverte seg mot beslutningen om at Danius skulle gå, deriblant forfatter Per Wästberg.

Wästberg medgir at torsdagens beslutning kan ha vært et nødvendig kompromiss, men skriver at «to kvinner ble ofret» og kaller det en «skamflekk på Akademien som ikke kan vaskes bort».

Danius har vært fast sekretær siden 2015, som første kvinne på posten. Svenska Akademien kalles også «De Aderton» («De atten», journ.anm.).

Les mer om konflikten i saken under:

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling