Nobel-skandalen i Sverige: Fire medlemmer får forlate Svenska Akademien

Dermed kan nye medlemmer velges inn.

TRAKK SEG: Leder Sara Danius gikk av som sekretær i Svenska Akademien i april. Her sammen med Sara Stridsberg, som nå har fått innvilget utmeldelse fra Svenska Akademien. Foto: Jonas Ekströmer/NTB scanpix
TRAKK SEG: Leder Sara Danius gikk av som sekretær i Svenska Akademien i april. Her sammen med Sara Stridsberg, som nå har fått innvilget utmeldelse fra Svenska Akademien. Foto: Jonas Ekströmer/NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Svenska Akademien, som blant annet deler ut Nobelprisen i litteratur, melder mandag at fire medlemmer får «innvilget utmeldelse».

Lotta Lotass, Klas Östergren, Sara Stridsberg og Kerstin Ekman har søkt om å få tre ut av Svenska Akademien, og fått dette innvilget, skriver organisasjonen i en pressemelding.

Det betyr at nye medlemmer kan velges inn, skriver Svenska Dagbladet.

Nye regler

Bakgrunnen for krisen i Svenska Akademien er at ektemannen til tidligere medlem Katarina Frostenson i høst ble anklaget for seksuell trakassering og for å ha lekket navn på prisvinnende forfattere før offentliggjøring.

Som følge av bråket har en rekke medlemmer meldt seg ut av Svenska Akademien, hvor de i utgangspunktet var utnevnt som medlemmer resten av sitt liv.

I pressemeldingen skriver Svenska Akademien at de innvilgede utmeldelsene «skjer med hensyn til gjeldende rettspraksis og etter Svenska Akademiens vedtekter som HMK besluttet 2. mai 2018».

Fire ikke formelt utmeldt

Fredag kom nyheten om at Svenska Akademien utsetter årets utdeling av Nobelprisen i litteratur, etter skandalene som har rammet kulturinstitusjonen den siden tiden. Vinneren av årets pris vil bli annonsert i forbindelse med 2019-utdelingen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer