Nobel-skandalen i Sverige: Fire medlemmer får forlate Svenska Akademien

Dermed kan nye medlemmer velges inn.

TRAKK SEG: Leder Sara Danius gikk av som sekretær i Svenska Akademien i april. Her sammen med Sara Stridsberg, som nå har fått innvilget utmeldelse fra Svenska Akademien. Foto: Jonas Ekströmer/NTB scanpix
TRAKK SEG: Leder Sara Danius gikk av som sekretær i Svenska Akademien i april. Her sammen med Sara Stridsberg, som nå har fått innvilget utmeldelse fra Svenska Akademien. Foto: Jonas Ekströmer/NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Svenska Akademien, som blant annet deler ut Nobelprisen i litteratur, melder mandag at fire medlemmer får «innvilget utmeldelse».

Lotta Lotass, Klas Östergren, Sara Stridsberg og Kerstin Ekman har søkt om å få tre ut av Svenska Akademien, og fått dette innvilget, skriver organisasjonen i en pressemelding.

Svenska Akademien

  • Svenska Akademien skal ha 18 medlemmer. I vedtektene står det at de skal forbli medlemmer i Akademien så lenge de lever.
  • Det skal være tolv medlemmer til stede når nye medlemmer blir utnevnt.
  • Kulturprofilen Jean-Claude Arnault, som er gift med det tidligere medlemmet Katarina Frostenson, driver et kultursenter som har fått pengestøtte fra Akademien. Han er anklaget for å ha begått overgrep og seksuell trakassering i en årrekke, og lekket sju nobelprisvinnere til pressen. Arnault har avvist anklagene.
  • 6. april forlot tre medlemmer Akademien: Kjell Espmark, Klas Östergren og Peter Englund.
  • 12. april trakk Frostenson og den faste sekretæren Sara Danius seg.
  • Kong Carl Gustaf endret 18. april vedtektene i Akademien slik at medlemmer etter eget ønske kan få trekke seg fra institusjonen.

Kilde: NTB

Det betyr at nye medlemmer kan velges inn, skriver Svenska Dagbladet.

Nye regler

Bakgrunnen for krisen i Svenska Akademien er at ektemannen til tidligere medlem Katarina Frostenson i høst ble anklaget for seksuell trakassering og for å ha lekket navn på prisvinnende forfattere før offentliggjøring.

Som følge av bråket har en rekke medlemmer meldt seg ut av Svenska Akademien, hvor de i utgangspunktet var utnevnt som medlemmer resten av sitt liv.

I pressemeldingen skriver Svenska Akademien at de innvilgede utmeldelsene «skjer med hensyn til gjeldende rettspraksis og etter Svenska Akademiens vedtekter som HMK besluttet 2. mai 2018».

Fire ikke formelt utmeldt

Fredag kom nyheten om at Svenska Akademien utsetter årets utdeling av Nobelprisen i litteratur, etter skandalene som har rammet kulturinstitusjonen den siden tiden. Vinneren av årets pris vil bli annonsert i forbindelse med 2019-utdelingen.

I tillegg til de fire som nå får innvilget utmeldelse, har også fire andre medlemmer trukket seg som følge av bråket. Dette er Sara Danius, som har vært Svenska Akademiens faste sekretær, og medlemmene Kjell Espmark, Peter Englund og Katarina Frostenson.

Disse har ikke formelt forlatt Akademien, men deltar ikke i institusjonens arbeide.

De må senest 1. september gi beskjed om hvorvidt de skal begjære å forlate Svenska Akademien, har Per Wästberg, et av medlemmene, tidligere uttalt til Svenska Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer