Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Nobel»-skaperen forsvarer utviste Mohamed (26): - Jeg har heller ikke filmutdannelse

Regissør Per Olav Sørensen med klar melding til Utlendingsnemnda (UNE). Filmforbundet mener at nemnda bør vurdere saksbehandlerens stilling.

KJENT REGISSØR: Per-Olav Sørensen (t.v.) sammen med skuespiller Aksel Hennie under lanseringen av casten til NRK-serien «Nobel». Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
KJENT REGISSØR: Per-Olav Sørensen (t.v.) sammen med skuespiller Aksel Hennie under lanseringen av casten til NRK-serien «Nobel». Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): - Jeg vil gjerne informere norske myndigheter om at jeg heller ikke har utdannelse som gjør at jeg kan kalle meg regissør, sier den profilerte regissøren av NRK-seriene «Nobel», «Kampen om tungtvannet» og «Halvbroren», Per Olav Sørensen til Dagbladet.

- Heldigvis har jeg likevel kunnet utføre jobben min både i Norge og internasjonalt. Men papirene har jeg ikke, og jeg kommer heller aldri til å få dem, fortsetter den prisvinnende serieskaperen.

Sørensen har valgt å ta bladet fra munnen for og vise sin støtte i den omstridte saken om den Tromsø-bosatte regissøren, Mohamed Jabaly (26) fra Palestina, som er vedtatt kastet ut av Norge.

Utsatt utvisning

Dagbladet omtalte kampen til Jabaly om arbeidstillatelse tidligere denne uka.

UDI og UNE mener at filmskaperen og ikke har tilstrekkelig utdanning, erfaring og kompetanse til å arbeide som regissør i Norge, noe Jabaly imidlertid har gjort siden 2014 etter en offisiell invitasjon fra Tromsø kommune.

Blant annet står han bak en internasjonalt anerkjent dokumentar kalt «Ambulance», som omhandler bombingen av Gaza i 2014.

Etter massiv motstand, advokathjelp og sterkt, lokalt engasjement fra nettverk og filmmiljø i Tromsø er fristen for hjemreise utsatt. I utgangspunktet er nå 30. desember satt som datoen Jabaly skal ut av Norge.

Grensene stengte

Tilbake i 2014 ble Jabaly forhindret i å reise hjem på grunn av at grensene til hjemlandet var stengt. Han risikerer nå å ende opp i en flyktningleir i Egypt, skriver iTromsø.

Utkastelsen får ikke bare en av landets mest kjente regissører til å reagere. Norsk Filmforbund, som organiserer filmarbeidere og regissører, forteller at Jabaly er medlem av deres fagforening.

- Jabaly har søkt medlemskap, og vil få et ja som medlem av Norske filmregissører. Han er vurdert av oss, og er ytterst kompetent, sier daglig leder i Filmforbundet Even Stormyhr til Dagbladet.

- Er profesjonell

Forbundsleder for Norske filmregissører, Marianne Kleven, sier følgende.

- Distribusjonen filmen «Ambulance» har oppnådd, og hvordan Mohamed jobber viser at han er profesjonell. UNE kan ikke vurdere ham på kriterier for utdanning når det ikke er sånn det fungerer. Regissører jobber frilans, er selvdrevne og får resultater basert på sine egne visjoner. De er ikke regissører fordi de har en bachelorgrad.

ETTERSPURT: I dokumentaren «Ambulance» følger Mohamed Jabaly en ambulanse gjennom gatene i Gaza under bombingen i 2014.
ETTERSPURT: I dokumentaren «Ambulance» følger Mohamed Jabaly en ambulanse gjennom gatene i Gaza under bombingen i 2014. Vis mer

Stormyhr og Kleven reagerer sterkt på at de to forbundene ikke er kontaktet av UNE for å gi en vurdering om Jabalys regissørkompetanse.

- Det er på sin plass at de spør oss om en vurdering. Man trenger ikke en bachelor for å være regissør eller en formell utdannelse, sier Kleven.

- Umusikalsk

- Dette er svakt jobbet av UNE. Man kan spørre seg om hva slags kompetanse de besitter når de ikke innhenter rett informasjon. Det setter oss i et dårlig lys ved å overgå vårt mandat, og dette er en umusikalsk og svak vurdering. UNE bør vurdere saksbehandlerens stilling, sier Stormyhr.

Han legger til:

- Mohamed Jabaly har signert en forvaltningskontrakt med oss. Det vil si at forvalter rettighetene hans i Norge. Han er en profesjonell filmskaper forankret i norsk arbeidsliv.

- Ikke god nok

UNE er forelagt uttalelsene til både regissør Per Olav Sørensen og Filmforbundet, og hevder på sin side at de aldri har ment at Jabaly ikke er en regissør.

FILMSKAPER: Den etterspurte dokumentar-filmskaperen Mohamed Jabaly bor, arbeider og skatter i Tromsø kommune, men Utlendingsnemnda hevder at han ikke har nok filmkompetanse til å oppholde seg i landet. Foto: Privat
FILMSKAPER: Den etterspurte dokumentar-filmskaperen Mohamed Jabaly bor, arbeider og skatter i Tromsø kommune, men Utlendingsnemnda hevder at han ikke har nok filmkompetanse til å oppholde seg i landet. Foto: Privat Vis mer

- Det UNE har vurdert, er om han kan få tillatelse som faglært arbeidstaker fordi det er det han har søkt om. Dette regelverket er politisk bestemt og det er spesifikke krav som må være oppfylt før UNE kan innvilge en slik tillatelse, sier seksjonssjef Mats Risbakken til Dagbladet.

- Det er slik regelverket er utformet. En kritikk som rammer regelverket, må i så fall tas politisk, sier han.

UNE har konkludert med at arbeidserfaringen Jabaly besitter ikke tilsvarer en bachelorgrad eller en fagutdanning, får Dagbladet opplyst.

Strenge krav

Dagbladet vet at «Ambulance» er en film med millionbudsjett, som er støttet av Norges Filminstitutt (NFI), Danmarks Radio, NRK, Stiftelsen Fritt Ord og Kulturrådet. Filmen har også skaffet Jabaly invitasjoner og godord fra flere toneangivende europeiske filmfestivaler.

- Dette må ikke forveksles med at UNE har konkludert med at han ikke er regissør. Det har vi ikke grunnlag for å vurdere. UNE har også skrevet i vedtaket at han fremstår som en ressurs i det nordnorske filmmiljøet i tillegg til å være en anerkjent regissør innen sitt fagfelt, men at hans arbeidserfaring ikke når opp til de strenge kravene i regelverket, sier Risbakken.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling