STORE ROLLER: Irakisk-tyske Atheer Adel bidrar i mange internasjonale prosjekter for tida.
Foto: Berit Roald / NTB scanpix
STORE ROLLER: Irakisk-tyske Atheer Adel bidrar i mange internasjonale prosjekter for tida. Foto: Berit Roald / NTB scanpixVis mer

«Nobel»-skurken Atheer Adel: Nektet å hilse på Tom Hanks

Nå har Atheer Adel blitt film- og tv-stjerne selv. Men det er bare tre år siden tanken på å hilse på Tom Hanks ble for mye.

(Dagbladet): Over en million nordmenn følger med på «Nobel» på søndagene for tiden, og ser Atheer Adel spille den relativt mannevonde afghanske landeieren Sharif Zamani.

Noe av det aller første som skjer i serien er at Zamani ender opp som død i et parkeringshus i Oslo, men i en rekke tilbakeblikk fra en norsk FSK-patruljes tid i Afghanistan ser vi konflikten mellom nordmennene og Zamani stadig trappes opp.

Hvis du har hatt en følelse av å ha sett Adel tidligere, kan det fort stemme: Den irakisk-tyske skuespilleren har blant annet spilt i amerikanske «Homeland».

Takket nei

SKURK: Adel spiller Sharif Zamani i «Nobel». Foto: Eirik Evjen / Monster Scripted
SKURK: Adel spiller Sharif Zamani i «Nobel». Foto: Eirik Evjen / Monster Scripted Vis mer

31-åringen har blitt vant til store internasjonale produksjoner, en løpebane som startet med rollen i Hollywood-filmen «A Hologram for the King», med Tom Hanks i den ubestridte hovedrollen.

Innspillingen av filmen, som hadde premiere i år, foregikk for snart tre år siden. Adel gikk rett fra dramastudiet og teaterscenen til sin første internasjonale filmrolle, og forteller Dagbladet at han ennå var litt uforberedt på å omgås de aller største navnene i bransjen:

- Jeg hadde ingen scener sammen med Tom Hanks, men en morgen jeg kom til settet fikk jeg høre at han var i området og at jeg kunne hilse på hvis jeg ville. Da nektet jeg rett og slett, så redd ble jeg, sier Adel med en latter.

- Gøy å spille Zamani

Siden har Adel blitt noe av en stjerne selv, og kom til «Nobel» etter å ha gjort en av de største rollene i forrige sesong av thrillerserien «Homeland», som den velmenende hackeren Numan.

Rollen i «Nobel», som den lite sympatiske Sharif Zamani, er ganske annerledes.

- Dette er kanskje litt rart å si, men det var veldig gøy! Dette er en karakter med en dyp frustrasjon i seg, som presser på ham døgnet rundt, så det var en fin utfordring som skuespiller, sier Adel.

Han fikk god kontakt med både regissør Per-Olav Sørensen og skuespillerkollega Aksel Hennie under innspillingen i Marokko.

- Jeg trente jo sammen med Aksel omtrent hver morgen. Han og Per-Olav har drevet med teater sammen tidligere, og jeg følte sånn sett at vi snakket samme språk.

Lærte å ri

Når Zamanis konflikt med de norske FSK-soldatene skal forsøkes løst i serien, møtes afghanere og nordmenn på hesteryggen til et symbolsk oppgjør i form av buzkashi, en ganske voldsom variant av polo spilt med en død geit som «ball».

Adel, som aldri hadde sittet på en hesterygg før «Nobel», så seg nødt til å starte treningen hjemme i Tyskland nesten et år før innspilling. Det angret han ikke på.

- Det var helt fantastisk, nå elsker jeg å ri. Jeg hadde vanvittig gode lærere, og kunne til slutt føle symbiosen mellom meg og hesten, forteller Adel, som har fortsatt med ridning etter innspillingen og hinter om at rideerfaringen kan komme godt med i nye oppdrag.

Han kan ikke nevne konkrete prosjekter han jobber med for tiden, men forteller at han de siste par årene har tilbrakt rundt fem måneder i året på jobb utenfor Berlin og Tyskland.

- Det er mye bra i vente, avslutter Atheer Adel.