Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Nobelprisen til Bob Dylan

Nobelkomiteen har sagt til Dylan at han ikke trenger å holde tale hvis han kommer for å ta imot prisen

Prisvinneren kan jo synge istedenfor.

I DIALOG: Etter 15 dagers stillhet fra Bob Dylan tok han i forrige uke kontakt med den svenske Nobelkomiteen for å takke for tildelinga av Nobelprisen i litteratur. Foto: NTB Scanpix
I DIALOG: Etter 15 dagers stillhet fra Bob Dylan tok han i forrige uke kontakt med den svenske Nobelkomiteen for å takke for tildelinga av Nobelprisen i litteratur. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 15 dager. Så lenge måtte Svenska Akademien vente før årets vinner av Nobelprisen i litteratur, Bob Dylan, ga lyd fra seg.

Det var imidlertid en svært positiv og takknemlig prisvinner som tok opp røret og ringte til Akademiens sekretær Sara Danius i forrige uke.

I et intervju med svenske P1 forteller Danius at Dylan sa til henne at tildelingen hadde gjort ham «målløs». Rockelegenden bekreftet over telefon at han aksepterer Nobelprisen.

Hvorvidt Dylan faktisk kommer til å stille opp under nobelseremonien i Stockholm 10. desember er fremdeles uklart, men i et intervju med The Telegraph i forrige uke sa Dylan at han «absolutt» vil være til stede - «hvis det overhodet lar seg gjøre».

Kan påvirke seremonien

Hvis Dylan selv skulle dukke opp i Stockholm vil han ha stor mulighet til å påvirke selve seremonien, sier Danius til P1.

Det ga hun også uttrykk for i samtale med rockeren.

Dylan trenger ikke engang å holde tale. Det er nemlig ikke et «must» at prisvinner holder tale i tradisjonell forstand - men Dylan må holde en nobelforelesning av noe slag.

- Kan det være en sang? spør P1s programleder.

- Ja visst kan det være det, slår Akademien-sekretæren fast.

Ga opp

Dylan er den første musikkartisten noensinne som mottar den prestisjetunge prisen.

På spørsmål fra The Telegraph om hvordan han tror det blir å følge i fotsporene til litterære storheter som Ernest Hemingway og Harold Pinter, svarte musikklegenden i forrige uke at «han ikke aner hva han skal forvente».

Tildelinga ble annonsert 13. oktober. 11 dager senere annonserte Svenska Adademien at de hadde gitt opp å få tak i Dylan.

I intervjuet med P1 forteller Sara Danius at hun ikke har uroet seg, til tross for den langvarige stillheten fra Dylan.

HØY PRIS: Disse fire arkene med tekst og illustrasjoner ble solgt for svimlende 12,2 millioner kroner. Dette er nemlig Bob Dylans nedtegnelser da han laget den ikoniske låta «Like A Rolling Stone». Video: Reuters Vis mer Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!