LEDER

Carl I. Hagen

Nobelkomiteens uavhengighet må bevares for enhver pris

Vararepresentanter bør også utelukkes.

KANDIDAT TIL NOBELKOMITEEN: Carl I. Hagen (Frp) Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
KANDIDAT TIL NOBELKOMITEEN: Carl I. Hagen (Frp) Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Carl I. Hagen (Frp) er vararepresentant til Stortinget og bør ikke sitte i Nobelkomiteen. Komiteen, som i mange år het Det norske Stortings Nobelkomite, har behov for å markere sin uavhengighet. Nettopp derfor ble navnet endret til Den norske Nobelkomite. For å markere uavhengigheten ytterligere ble det i 1977 bestemt at sittende stortingsrepresentanter ikke kan velges inn i komiteen. Nå er det behov for å ta enda et skritt; vararepresentanter må også utelukkes. Det handler ikke bare om å unngå uheldige dobbeltroller, men også om Nobelkomiteens anseelse utenfor Norge. Den må ikke oppfattes som en forlenget arm av vår nasjonalforsamling, og heller ikke som en utøver av offisiell norsk utenrikspolitikk.

Vi har sett hvor galt det kan gå. Da Nobelkomiteen tildelte den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo fredsprisen i 2010, reagerte Kina som om den norske regjeringen sto bak avgjørelsen. Gjentatte ganger og temmelig nytteløst ble Nobelkomiteens uavhengighet påpekt overfor de kinesiske myndighetene. Resultatet ble seks år i isboksen med diplomati på lavbluss. Det er lett å skylde på kinesisk vrangvilje. Men det offisielle Norges deltakelse i seremoni og festivitas rundt prisutdelingene, kan også misforstås. Derfor er det ekstra viktig akkurat nå å trekke opp grensegangen mellom komiteen og myndighetene.

Stortingets konstitusjonelle avdeling har, på oppdrag fra Fremskrittspartiet, utredet om vararepresentanter kan velges inn i Nobelkomiteen. Der er konklusjonen at det ikke finnes noe krystallklart juridisk svar på spørsmålet. Det er opp til Stortinget å tolke reglene. Stortingspresident Olemic Thommessen har varslet at han vil innkalle valgkomiteen, som består av de parlamentariske lederne, for å avgjøre hvilke prinsipper som skal følges i saken. To sedvaner står mot hverandre; tradisjonen for at sittende representanter ikke nomineres, mot tradisjonen for at partiene plukker ut «sine» kandidater uten innblanding. Det bør være innlysende for stortingspresidenten at han gir prinsippet som sikrer Nobelkomiteens uavhengighet forrang.

Frp har anført at man ved å velge Carl I. Hagen ikke bryter noe prinsipp, ettersom Frp’s Inger-Marie Ytterhorn møtte som vara på Stortinget i 2001 mens hun satt i Nobelkomiteen. Det er likevel ingen grunn til å sementere feilen ved å gjenta den. Thorbjørn Jagland (Ap) og Ågot Valle (SV) ble i sin tid valgt inn i komiteen i sitt siste stortingsår. Slike unntak bør unngås for framtida. Hensynet til komiteens uavhengighet må ivaretas for enhver pris.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer