LEDER

Nobels fredspris

Nobelkomiteens uutholdelige 
letthet 

Nobelkomiteen trenger tydelige etiske regler for hvordan medlemmene skal opptre.

BLE OPPVARTET: Gunnar Stålsett, tidligere medlem av Nobelkomiteen. Foto: NTB Scanpix
BLE OPPVARTET: Gunnar Stålsett, tidligere medlem av Nobelkomiteen. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

I flere år pågikk det en omfattende kampanje for å sikre at Nobels fredspris gikk til Sør-Koreas president Kim Dae-jung. Kampanjen ble organisert av den sørkoreanske etterretningstjenesten og blant hovedmålene var norske samfunnstopper. Dette kommer fram i boka «Jakten på Nobels fredspris»som kommer ut på norsk om kort tid. Boka er skrevet av den amerikanske journalisten Donald Kirk og Kim Ki-sam som er avhopper fra Sør Koreas etterretningstjeneste National Intelligence Service (NIS). De forteller en historie om målbevisst bearbeiding av norske nøkkelpersoner som Gunnar Stålsett (medlem av Nobelkomiteen), Geir Lundestad (sekretær for Nobelkomiteen) og tidligere statsminister Kjell Bondevik.

Den sørkoreanske presidenten fikk fredsprisen i 2000 for sitt arbeid for demokrati og menneskerettigheter og for fred og forsoning med Nord-Korea. Hans såkalte «solskinnspolitikk», mykere linje og bistand til Nord-Korea ble sett som et gjennombrudd i den langvarige og fastlåste konflikten mellom de to statene. I dag er fasiten at solskinnspolitikken sluknet og at Nord-Korea har satt nye rekorder i brudd på menneskerettighetene og trusler om å bruke atomvåpen. Boka avslører at det ble brukt rundt fem milliarder kroner i rene bestikkelser overfor Nord-Korea for å arrangere møter som kastet et hyggelig lys over fredspriskandidaten.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer