Nobelprisen: - Skandale

Flere reagerer på at Peter Handke får årets Nobelpris - men forfatterkollega Jon Fosse er storfornøyd.

SISTE: Nobelprisen i litteratur for 2018 og 2019 går til polske Olga Tokarczuk og østerrikiske Peter Handke. Video: NTB/Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I dag ble det klart at den østerrikske forfatteren Peter Handke er årets vinner av Nobelprisen i litteratur. Prisen for fjoråret gikk til polske Olga Tokarczuk.

Aage Borchgrevink, bokanmelder i Dagbladet og seniorrådgiver i Helsingforskomiteen, mener det er en skandale at Handke får prisen.

- Jeg synes dette er en helt selvdestruktiv avgjørelse av Akademien. I det året hvor vi forventer at de ser prisen i en politisk kontekst, så velger de så suverent å se bort fra det med den ene prisen sin, sier han til Dagbladet.

Da Peter Handke ble tildelt den internasjonale Ibsenprisen i 2014, startet en opphetet debatt i norsk kulturliv. Handke er blant annet kjent for å ha holdt tale i begravelsen til Slobodan Milosevic, og kritikerne mener at hans tekster om Balkan-krigen er en støtte til serberne.

Det toppet seg da han ankom Nationaltheatret for å motta prisen, og ble møtt av demonstranter som ropte «fascist» etter ham.

Forfatter Jon Fosse, som selv var en favoritt i forkant av annonseringen, er imidlertid positiv til vinneren.

- Handke har vært min favoritt i mange år, og jeg er svært glad for at han får prisen i år! Det er ikke uten grunn at jeg har oversatt to stykker av ham, sier han i en pressemelding sendt ut av Det Norske Samlaget.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer