Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Nobelprisen: - Skandale

Flere reagerer på at Peter Handke får årets Nobelpris - men forfatterkollega Jon Fosse er storfornøyd.

SISTE: Nobelprisen i litteratur for 2018 og 2019 går til polske Olga Tokarczuk og østerrikiske Peter Handke. Video: NTB/Scanpix. Vis mer

I dag ble det klart at den østerrikske forfatteren Peter Handke er årets vinner av Nobelprisen i litteratur. Prisen for fjoråret gikk til polske Olga Tokarczuk.

Aage Borchgrevink, bokanmelder i Dagbladet og seniorrådgiver i Helsingforskomiteen, mener det er en skandale at Handke får prisen.

- Jeg synes dette er en helt selvdestruktiv avgjørelse av Akademien. I det året hvor vi forventer at de ser prisen i en politisk kontekst, så velger de så suverent å se bort fra det med den ene prisen sin, sier han til Dagbladet.

Da Peter Handke ble tildelt den internasjonale Ibsenprisen i 2014, startet en opphetet debatt i norsk kulturliv. Handke er blant annet kjent for å ha holdt tale i begravelsen til Slobodan Milosevic, og kritikerne mener at hans tekster om Balkan-krigen er en støtte til serberne.

Det toppet seg da han ankom Nationaltheatret for å motta prisen, og ble møtt av demonstranter som ropte «fascist» etter ham.

OVERSATTE HANDKE: Forfatter Jon Fosse. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
OVERSATTE HANDKE: Forfatter Jon Fosse. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

Forfatter Jon Fosse, som selv var en favoritt i forkant av annonseringen, er imidlertid positiv til vinneren.

- Handke har vært min favoritt i mange år, og jeg er svært glad for at han får prisen i år! Det er ikke uten grunn at jeg har oversatt to stykker av ham, sier han i en pressemelding sendt ut av Det Norske Samlaget.

Fosse har oversatt Handke-stykkene «Dei vakre dagane i Aranjuez» og «Stendig storm».

Fornøyd er også Handke selv, som kommenterer prisen overfor svenske Dagens Nyheter.

- Jeg føler meg fri. Dette er et modig valg av Svenska Akademien, sier han til avisa, som videre skriver at forfatteren møtte pressen utenfor sitt hjem i Rue de Jouy utenfor Paris, etter å ha kommet hjem fra en tur i skogen.

- Naivt og elendig

Borchgrevink trekker fram de politiske kontroversene rundt forfatteren.

- Handke er en stor forfatter som jeg har lest med stor interesse, men han har hatt et engasjement og en politisk rolle på Balkan, der han har fornektet de mest alvorlige forbrytelsene i Europa siden holocaust

Han mener Handke har fornektet folkemordet i Srebrenica og støttet krigsforbrytere.

- Det å skille litteratur fra politikk, slik Akademien ser ut til å gjøre i begrunnelsen sin, synes jeg er et naivt og elendig litteratursyn. Dette er nok en trist dag for Svenska Akademien. De skyter seg selv så fantastisk i foten. Dette kommer til å gå inni politikken på Balkan. Å benekte at litteraturen er politisk, er veldig dårlig gjort mot litteraturen.

- Ikke politisk

Under annonseringen svarte svenska Akademien-direktør Anders Olsson på flere spørsmål som pekte på at Peter Handke har blitt anklaget for å være politisk kontroversiell.

- IKKE POLITISK: Direktør Anders Olsson i Svenska Akademien. Foto: NTB scanpix
- IKKE POLITISK: Direktør Anders Olsson i Svenska Akademien. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Dette er en litterær pris, ikke politisk. Det er for hans litterære fortjenester han har fått denne prisen. Det er en stor forfatter med et stort forfatterskap bak seg og det er det som skal bedømmes, sier Anders Olsson.

Dagbladets bokanmelder Cathrine Krøger reagerer sterkt på valget.

- At det er to europeere som mottar prisen, er i beste fall rart, og i verste fall en litterær skandale. Nå har de øynene på seg, de har til og med rykket ut og sagt at de ikke skal være eurosentriske, også gjør de det likevel.

Europeere liker europeisk litteratur fordi vi forstår referansene, tror hun.

- Dette skal jo være en pris som dekker hele verden. Men det kan jo være at de velger Handke for å få debatten over på ham og vekk fra seg selv. Det er iallfall tydelig at de vil vise at de ikke har villet gi etter for noe press.

- Minefelt

Redaktør i litteraturtidsskriftet Vinduet, Maria Horvei, er overrasket og sjokkert over at Den svenske Akademien, etter alle turbulensen, tør å gi prisen til Handke.

- Jeg forstår ikke at Akademiet har turt å gå inn i dette minefeltet, spesielt etter alt bråket rundt dem, sier Horvei.

- Er det egenrådig og modig gjort av Akademiet?

- Jeg vet ikke om jeg vil kalle det modig, men de er hvert fall ikke redde for kontrovers. Dessuten, hvor kontroversielt er det? Han er på sett og vis et urbilde på en nobelprisvinner: mannlig, middelaldrende, hvit og mellomeuropeisk.

Vinduet-redaktøren mener at rent litterært er litteraturprisen til Handke ukontroversiell.

- Hans litterære posisjon står seg til en litteraturpris, det er hans politiske ståsted og uttalelser som er problematiske og kontroversielle. Men jeg mener likevel ikke at det diskvalifiserer ham til prisen, sier Horvei.

Hun uttrykker begeistring for at polske Olga Tokarczuk fikk litteraturprisen for 2018.

- En flott og verdig vinner. Velfortjent at hun får prisen. Tokarczuk har et sterkt forfatterskap, og jeg anbefaler alle å sette seg inn i henne litterære univers, sier Horvei.

- Nesten forventet

På norsk har flere av Handkes bøker utkommet på Pelikanen forlag. Forlegger Eirik Bø er storfornøyd.

- Jeg er veldig glad for det, det er gøy for oss som har utgitt ham de siste åra. Han er selvfølgelig en kontroversiell figur. Likevel er det nesten litt forventet. Jeg tenkte innerst inne at Akademien ikke ville klare å gjøre noe så opplagt som å gi prisen til to kvinner, men heller velge en kontroversiell mann, sier han til Dagbladet.

- Du trodde de ville velge en kontroversiell mann?

- Ja, jeg trodde vel ikke at de ville være så politisk korrekte. Men Handke har vært aktuell på Nobel-listene lenge, og vært med på å prege flere generasjoner av forfattere.

- Det ble mye oppstyr sist han fikk en stor pris. Hva tror du vil skje nå?

- Det vil nok melde seg en del kritiske stemmer. Det blir nok trukket opp igjen noen linjer fra den norske Handke-debatten. Men jeg synes den typen temperatur knyttet til litteraturen er bra.

Pelikanen har utgitt både essay, skuespill og en roman av Handke.

- Men jeg vil kanskje tro det i stor grad er dramatikeren Handke som har fått prisen. Han har vært et stort navn på mange europeiske scener.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media