Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Nobelprisen i litteratur blir delt ut som normalt i år

Fungerende direktør i Svenska Akademien avviser ryktene om at det skandalerammede akademiet vurderer å la være å dele ut Nobelprisen i litteratur i år.

På grunn av krisen i Akademien, som har vokst i omfang denne våren, er det flere personer, både i den svenske nobelkomiteen og i Svenska Akademien, som mener at prisen verken kan eller bør deles ut i år, opplyser kilder med kjennskap til saken til Sveriges Radio.

Men det avviser fungerende direktør Göran Malmqvist på det sterkeste.

- Vi er eksakt i den fasen der vi pleier å være hvert år når det gjelder prisen, sier han til nyhetsbyrået TT og legger til at de nå sitter med en liste på 20 forfatternavn.

- Hvorfor i helvete skulle vi ikke klare å finne den vi mener er den beste forfatteren i løpet av tre og en halv måned? Det har jeg virkelig vanskelig for å forstå, sier han.

- Ingen kommentar

Det er Akademien som hvert år deler ut Nobelprisen i litteratur, en av verdens mest prestisjetunge priser.

Verken fungerende leder Anders Olsson eller Peter Englund, tidligere leder og en av dem som nå har trukket seg fra arbeidet i Akademien, vil kommentere saken.

- Vi holder på med dette nå. Vi kommer tilbake til dette, du får snart beskjed, sier Olsson til Sveriges Radio.

- Jeg avstår fra å gi intervjuer som blir tatt opp, men kan si såpass at med tanke på både situasjonen i Akademien og prisens beste, er det kanskje best å utsette utdelingen ett år. Det er alt jeg vil si nå, sier Englund.

Overgrepsanklager

Krisen i Svenska Akademien har bakgrunn i overgrepsanklager mot ektemannen til ett av medlemmene, den såkalte kulturprofilen. Han er også blitt anklaget for i flere år å ha lekket prisvinnerne til pressen før de ble offentliggjort.

Saken har ført til steile fronter internt, og 12. april ble lederen Sara Danius presset til å gå av, samtidig som kona til den overgrepsanklagede mannen trakk seg fra alt arbeid.

Tre av de i alt 18 medlemmene hadde før dette forlatt den ærverdige kulturorganisasjonen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media