Nobelprisen til Bei Dao?

Solum Forlag har en begrenset, men alltid interessant høstliste. Forlaget er blant annet kjent for å oppdage Nobelprisvinnere på et tidlig tidspunkt - og utgi dem lenge før de har fått prisen.

Denne sesongen har man sjansen igjen. Dersom Svenska Akademien skulle rette blikket mot Kina, er det ikke usannsynlig at valget ville falle på poeten Bei Dao, en av de mange som flyktet fra sitt hjemland etter begivenhetene på Den himmelske freds plass i 1989. En strålende lyriker i de beste kinesiske tradisjoner, som blir utgitt av Solum med «Dikt i utvalg», oversatt av Harald Bøckman.

  • Solum har ellers gjort mye for å gjenopprette unnlatelsessynder innen norsk oversettelseslitteratur: William Faulkner, Fjodor Dostojevskij, Robert Musil, Julio Cortazar, Ivan Turgenjev, Miguel de Unamuno og andre obligatoriske verdenslitterære størrelser. I høst kan vi vente spennende møter med den italienske kultforfatteren Dino Buzzati og hans forunderlige verk «Tartarsteppen» (1940) og ungareren Sandor Marais roman «Glør» (1941). Dessuten den muntre, lille boka «Jeg hadde en gang en hund og en katt» av tsjekkeren Karel Capek.
  • For enkelte av oss knytter det seg kanskje enda større forventninger til boka «Baronen av Teive - en stoiker blir til» av portugiseren Fernando Pessoa (1888- 1935). Solum har utgitt det ene verket etter det andre av Pessoa, og det kribler i de litterære smaksorganer når man får høre at dette verket, funnet i en skuff etter dikterens død, «på mange måter kan minne om {lsquo}Uroens bok\'».
  • Pessoa er en av de få nyere diktere som kom med på professor Harold Blooms berømte og beryktede kanon over historiens største diktere, og «Uroens bok» er en av de virkelig store litterære begivenheter i vårt århundres litteratur. Den gode nyheten for leserne er at dette verket nå foreligger i billigbokutgave. Og den er blitt en suksess! Allerede er boka solgt i over 1000 eksemplarer. Andre billigbokhiter fra Solum er Musils «Mannen uten egenskaper I og II», Nikolaj Gogols fortellinger og Dostojevskijs «Forbrytelse og straff».
  • Pessoa-suksessen viser at det nytter. Klassikere egner seg som billigbok-mat, ikke minst kultklassikere. Når skal f.eks. Gyldendal gi oss billigutgaven av verker som George Perecs «Livet bruksanvisning» eller Oran Pamuks «Svart bok», for å ta et par eksempler. Pessoa-suksessen viser at det nytter.