- Nobelprisen var en fordømt katastrofe

Doris Lessing vil ikke skrive mer.

(Dagbladet.no): Doris Lessing var bare måtelig fornøyd da reportere fortalte henne at hun hadde vunnet fjorårets nobelpris i litteratur.

I dag vurderer hun prisen som en «fordømt katastrofe». I et intervju med Radio 4 forteller hun også at det neppe kommer flere romaner. Etterspørselen etter henne, blant annet fra media, er for stor.


- Alt jeg gjør er å gi intervjuer og bli fotografert, sier hun ifølge BBC.

Hennes nye bok, den halvbiografiske «Alfred and Emily», blir derfor den siste.

- Det er over. Jeg har ikke energien lenger. Unge forfattere må bli minnet på at de ikke kommer til å ha inspirasjon til evig tid. Bruk den mens den er der, for den kommer til å forsvinne - renne bort som vann i et avløp, sier 88-åringen.

«Alfred and Emily» er en hyllest til Lessings foreldre, som møtte hverandre i etterkant av 1. verdenskrig. Som følge av krigen måtte Alfred amputere bort et bein, mens moren Emily mistet kjæresten i kamp.

Emily valgte bort en lovende karriere som lærer for å ta seg av Alfred, og sammen flyttet de til Zimbabwe.

I den første delen av boka lar Lessing moren og faren få ha det livet de kunne ha fått om ikke krigen hadde brutt ut. Den oppdiktede Alfred blir en engelsk bonde med en kjærlig kone. Emily blir en rik og barnløs enke som grunnlegger sin egen skole.

DREPER KREATIVITETEN: De mange intervjuene Doris Lessing har gjort etter nobelprisen har tatt mye tid. Nå tror ikke 88-åringen selv at hun orker mer. Foto: SCANPIX/AP
DREPER KREATIVITETEN: De mange intervjuene Doris Lessing har gjort etter nobelprisen har tatt mye tid. Nå tror ikke 88-åringen selv at hun orker mer. Foto: SCANPIX/AP Vis mer

I andre del skriver Lessing om hvordan livene deres faktisk ble.

Boka har fått god omtale, blant annet i The Times.

- Nobelprisen var en fordømt katastrofe