- Nobelprisen var en fordømt katastrofe

Doris Lessing vil ikke skrive mer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Doris Lessing var bare måtelig fornøyd da reportere fortalte henne at hun hadde vunnet fjorårets nobelpris i litteratur.

I dag vurderer hun prisen som en «fordømt katastrofe». I et intervju med Radio 4 forteller hun også at det neppe kommer flere romaner. Etterspørselen etter henne, blant annet fra media, er for stor.

- Alt jeg gjør er å gi intervjuer og bli fotografert, sier hun ifølge BBC.

Hennes nye bok, den halvbiografiske «Alfred and Emily», blir derfor den siste.

- Det er over. Jeg har ikke energien lenger. Unge forfattere må bli minnet på at de ikke kommer til å ha inspirasjon til evig tid. Bruk den mens den er der, for den kommer til å forsvinne - renne bort som vann i et avløp, sier 88-åringen.

«Alfred and Emily» er en hyllest til Lessings foreldre, som møtte hverandre i etterkant av 1. verdenskrig. Som følge av krigen måtte Alfred amputere bort et bein, mens moren Emily mistet kjæresten i kamp.

Emily valgte bort en lovende karriere som lærer for å ta seg av Alfred, og sammen flyttet de til Zimbabwe.

I den første delen av boka lar Lessing moren og faren få ha det livet de kunne ha fått om ikke krigen hadde brutt ut. Den oppdiktede Alfred blir en engelsk bonde med en kjærlig kone. Emily blir en rik og barnløs enke som grunnlegger sin egen skole.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer