Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Nobelprisens skamplett

En av de gjeveste prisene mangler i dag.

TAPTE KAMPEN: Sara Danius kuttet all støtte til Arnault, bestilte en ekstern gransking og ba Frostenson trekke seg fra Akademien.

Likevel er det voldtektsmannens støttespillere som sitter igjen som fungerende medlemmer av Akademien, med Horace Engdahl (til venstre) i spissen. TT News Agency/Jonas Ekstromer
TAPTE KAMPEN: Sara Danius kuttet all støtte til Arnault, bestilte en ekstern gransking og ba Frostenson trekke seg fra Akademien. Likevel er det voldtektsmannens støttespillere som sitter igjen som fungerende medlemmer av Akademien, med Horace Engdahl (til venstre) i spissen. TT News Agency/Jonas Ekstromer Vis mer
Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Når Nobelprisene deles ut i Oslo og Stockholm i dag, er det med all den pomp og prakt de fortjener. Kongefamiliene stiller opp, samfunnstoppene kler seg i galla og oppmerksomheten er rettet mot de verdige vinnerne av noen av verdens viktigste priser.

I år er det imidlertid en skamplett på utdelingen: Det deles ikke ut noen nobelpris i litteratur. Institusjonen hvis fremste oppgave er å peke ut vinneren, Svenska Akademien, har revet ned tilliten til seg selv.

Skandalen i Svenska Akademien fikk sin finale i forrige uke, da kulturprofilen Jean Claude Arnault i hovretten ble dømt for to voldtekter av samme kvinne – til to og et halvt års ubetinget fengselsstraff. Et tjuetalls andre har anklaget ham for trakassering og overgrep.

Arnault sitter ikke i Akademien selv, men har gjennom kona Katarina Frostensons plass fått stor innflytelse og et tett forhold til institusjonen. Som SVTs dokumentar «Det slutna sällskapet» viste i forrige uke, har Arnault vært en så nær samarbeidspartner at han som vert har ønsket gjester velkommen til Akademiens årlige høytidssammenkomst.

Den årlige feiringen er en absurd iscenesettelse av Akademiens 18 medlemmer, «De Aderton», som det svenske samfunnets midtpunkt. Selv kongefamilien reiser seg når de entrer salen for å sitte på et opphøyd podium. De utvalgte blir valgt på livstid, utpekt som selve dannelsens fanebærere. Det har åpenbart gått til hodet på flere av dem. Dannelse er det siste kjennetegner maktkampen som har ført til at så mange har trukket seg fra arbeidet at Akademien ikke har vært vedtaksdyktig.

Arnault har lekket navnene på minst sju nobelprisvinnere. Kulturklubben Forum, som han har eid og drevet med Frostenson, har blitt tildelt store midler av Akademien og drevet økonomisk mislighold. Ifølge den nå avgåtte «ständig sekreterare» Sara Danius har Arnault også trakassert ansatte og medlemmer av Akademien, medlemmers døtre og deres hustruer. Akademien ble varslet første gang på 1990-tallet, men fortsatte samarbeidet.

Danius kuttet all støtte til Arnault, bestilte en ekstern gransking og ba Frostenson trekke seg fra Akademien.

Likevel er det voldtektsmannens støttespillere som sitter igjen som fungerende medlemmer av Akademien. Bestevennen Horace Engdahl oppsummerer til SVT at det kanskje handler om kjønn:

«Jag vet inte om män passar bättre att sitta i den här typen av församlingar eller att de bättre tolererar den typ av påfrestningar som uppstår när maktkampen rasar. För det här handlar om makt».

Denne dinosauren av en kulturmann er det nå som framstår som den uformelle lederskikkelsen av det dysfunksjonelle Akademien.

Nobelprisens renomme som verdens viktigste litteraturpris er sterkt svekket, og vil neppe bli gjenopprettet av den nylig utpekte komiteen satt sammen for å dele ut litteraturprisene for 2019 og 2020. Den består av fem av Akademiens medlemmer og fem eksterne kritikere, som sikkert vil gjøre sitt ytterste for å peke ut verdige vinnere. Det er bare så synd at det ikke finnes fnugg av verdighet igjen i Svenska Akademien. Arnaults støttespillere er ikke de rette til å gjenreise den.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!