Nobelpriskandidat med sans for erotiske skildringer

Alt må med, både mord og kjærlighet, sier Peter Nadas (69).

STERK FORFATTER: Peter Nadas tilhører sammen med György Conrád, Peter Esterhazy og Imre Kertéz en sterk generasjon i nyere ungarsk romankunst. 
Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
STERK FORFATTER: Peter Nadas tilhører sammen med György Conrád, Peter Esterhazy og Imre Kertéz en sterk generasjon i nyere ungarsk romankunst. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det første minnet den ungarske forfatteren Peter Nadas (69) har, er en kraftig eksplosjon. Deretter ser han sin mor bli løftet fra gulvet og slengt inn i veggen. Den raser sammen, og åpner et hull som avdekker en brennende bygning, utenfor huset.

Han var to år gammel. Dette var i 1944, midt under slaget om Budapest, da den røde hær nedkjempet ungarske og tyske styrker i løpet av en tre og en halv måneders beleiring. Opptil 270 000 sivile og militære liv gikk tapt.

Sterk kandidat - Jeg husker dette levende, forteller han, på besøk i Oslo i anledning utgivelsen av hans enorme verk «Parallelle historier», 1400 sider fordelt på tre bind. - Min tante sa seinere at jeg umulig kunne erindre dette. Men det var slik det skjedde, midt under et luftangrep, og jeg ser det tydelig for meg.

Nadas blir nevnt som kandidat hver høst før Nobelprisen i litteratur skal deles ut. Først og fremst er han internasjonalt kjent for «Erindringens bok» (1986) og «Parallelle liv» (2005), begge utgitt i Norge på det fornemme forlaget Agora. Den første tok ham 11 år å skrive, den neste 18. To romaner på 29 år.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer