Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Nobelprisvinner blir hjemme

Nekter å reise til Stockholm på grunn av sosialangst.

Østerrikske Elfriede Jelinek fikk vite 7. oktober at hun er årets vinner av den prestisjetunge Nobelprisen i litteratur. Prisen gir både ære og berømmelse, i tillegg til nye lesere og at både journalister og litteraturvitere ønsker å høre hva man har å si. Spesielt den siste uka før prisutdelingen, Nobeluka, er viktig for å pleie de rette kontaktene og få omtale. Men dette årets prisvinner blåser i all ståheien og blir hjemme.

Vil ikke inn i rampelyset

Jelinek har fra første dag sagt klart fra om at hun ikke akter å ta turen fra Østerrike til Sverige for å motta prisen. Svenska Akademien rakk så vidt å gratulere med prisen over telefonen, før 58-åringen sa at hun ikke ville komme. Forfatteren har forklart at hun har sosialangst og at dét hindrer henne i å reise.

Forfatteren, som var forholdsvis ukjent da hun ble tildelt prisen, var ikke akkurat over seg av glede da hun fikk beskjed om at hun var vinneren.

- Hvis det blir altfor mye oppstyr, må jeg jo flytte et annet sted. Håper ikke det skjer, for jeg liker godt å leve her, sa hun.

- Jeg ønsker ikke å bli tvunget inn i offentligheten. Der føler jeg meg truet. Jeg håper imidlertid at jeg får mulighet til å nyte pengene som følger med prisen.

Sender opptak

Jelinek vil heller ikke være til stede på noe foredrag i regi av Nobelkomitéen, slik tradisjonen har vært siden de første nobelprisene ble utdelt i 1901. Mens resten av prisvinnerne holder sine foredrag i Stockholm denne uka, vises i ettermiddag fra klokka halv seks et opptak med Jelinek. Opptaket kan du se her.

På hennes egen hjemmeside er Nobelprisen ikke nevnt på forsiden i det hele tatt. I stedet står den nederst blant mange andre under punktet 'Priser'.

Det er ikke første gang at Jelinek får en litterær pris. Bare i år har hun fått fem litteraturpriser, inkludert Franz Kafkas litteraturpris, i tillegg til Nobelprisen. Derimot er det første gang på 31 år at en nobelprisvinner ikke møter opp for å hente prisen.

I stedet reiser en representant for Svenska Akademien til Wien for å overrekke forfatteren en medalje, et diplom - og ikke minst 10 millioner svenske kroner.

Jelinek skrev boka Pianolærererinnen i 1983, og boka har siden blitt til film.

BLIR HJEMME:</B> Elfriede Jelinek.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media