Nobelprisvinner får opplevelsespark

Første litterære fornøyelsespark siden Harry Potter-land.

PROFET I EGET LAND: Nå vil hjemmeprovinsen til Nobelprisvinner Mo Yan bygge en fornøyelsespark til hans ære. Foto: Jason Lee / REUTERS / NTB SCANPIX.
PROFET I EGET LAND: Nå vil hjemmeprovinsen til Nobelprisvinner Mo Yan bygge en fornøyelsespark til hans ære. Foto: Jason Lee / REUTERS / NTB SCANPIX.Vis mer

- Mo Yan er en av de mest fargerike forfatterne vi har, sa Dagbladets Inger Bentzrud etter at det forrige uke ble kjent at årets Nobelpris i litteratur går til den kinesiske forfatteren.

Og det er åpenbart ikke bare kulturelle stemmer som mener Yan er en fargerik figur.

Fornøyelsespark Nå investerer de styrende krefter i byen Gaomi millioner av kroner på å skape et opplevelsessenter tilegnet Mo Yan, melder NTB.

Ifølge nyhetsbyrået AFP skal et beløp som tilsvarer mellom 5-600 millioner kroner legges ned i prosjektet, som fritt oversatt får tittelen «Mo Yans kulturelle opplevelsessenter».

I området skal blant annet 650 hektar planter og vekster, som står i sentrum for forfatterens mest kjente roman «Rødt korn» (1987), plantes.

Mo Yan er ikke den eneste forfatteren som får en fornøyelsespark, men den første Nobelprisvinneren Dagbladet kjenner til. Bare i Norden har vi både Astrid Lindgrens verden og Mummi-land. Og i Florida har de bygget et eget Harry Potter-land, til ære for J.K. Rowlings romanunivers.

Statsstøttet rebell Det er uklart hva byens store sønn selv synes om prosjektet.

Men om det er sant at Mo Yan er en opprørsk forfatter i regimetro klær, vil kanskje ikke en fornøyelsespark sponset av det lokale kommunistpartiet passe forfatterens image altfor godt. 

MINDRE GLAMORØST: Pressen har for øvrig sporet opp faren til Mo Yan, som var med forfatteren da prisen ble annonsert. Guan Yifan er 90, og har ikke skiftet Mao-habitten enda, der han holder til i landsbyen Pinganzhuang utenfor Gaomi. Kårene Yifan lever under er en påminnelse om at Mo en gang var så fattig at han måtte spise bark og ugress for å overleve. Foto: Jason Lee / REUTERS / NTB SCANPIX.
MINDRE GLAMORØST: Pressen har for øvrig sporet opp faren til Mo Yan, som var med forfatteren da prisen ble annonsert. Guan Yifan er 90, og har ikke skiftet Mao-habitten enda, der han holder til i landsbyen Pinganzhuang utenfor Gaomi. Kårene Yifan lever under er en påminnelse om at Mo en gang var så fattig at han måtte spise bark og ugress for å overleve. Foto: Jason Lee / REUTERS / NTB SCANPIX. Vis mer