Nobelprisvinner med skarpe kanter

Nadine Gordimer (88) om rase, etnisitet og tilknytning.

NADINES KLO: Nobelprivinner Nadine Gordimer skriver med intelektuell og følelsesmessig presisjon i sin siste novellesamling. Foto:
NADINES KLO: Nobelprivinner Nadine Gordimer skriver med intelektuell og følelsesmessig presisjon i sin siste novellesamling. Foto: Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE: I over seksti år har sørafrikanske Nadine Gordimer utgitt bøker. Hun debuterte med noveller i 1949. Nå foreligger den åttiåtte år gamle forfatterens foreløpig siste bok på norsk.

Igjen bruker nobelprisvinneren (1991) kortformatet til å drøfte identitet og røtter, begynnelsen og slutten, kjærligheten og sviket.

De legitime «Beethoven var en sekstendedel svart» består av tretten noveller. Rase, etnisitet og tilknytning er fremdeles studieobjekter for Gordimer, samt sorgen over å miste.

Mange av novellene foregår i Sør-Afrika, men slett ikke alle. Vi tas med til en liten familierestaurant på den franske landsbygda, til merkelige «ingensteder» som drømmen og døden er, ja, til og med til fordøyelseskanalens innside.

Tittelnovellen er derimot av det tradisjonelle slaget. Her reiser en hvit, sørafrikansk akademiker til stedet der oldefaren engang gravde (eller rettere sagt fikk noen til å grave for seg) etter diamanter. Akademikeren betrakter gamle fotografier av forfaren og slutter at en slik mann må ha hatt elskerinner blant de innfødte, negresser som senere fødte hans barn.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer