- Nobelprisvinners bok «fryktelig»

Kinesisk presse karakteriserte nobelprisvinneren Gao Xingjians hovedverk «Åndenes fjell» som «fryktelig» og sier det er absurd at han vant Nobels litteraturpris.

- Det er absurd at et så fryktelig verk har vunnet Nobelprisen i litteratur, skrev avisen Yangcheng Evening News mandag. Dette var den første anmeldelsen av Gaos bøker i statskontrollert presse etter at han vant prisen.

- Ved å gi ham Nobelprisen gjør det svenske litteraturakademiet narr av kineserne, heter det i anmeldelsen.

Gaos bøker er forbudt i Kina og myndighetene har kritisert tildelingen av Nobelprisen som de mener er politisk motivert.

Universell

Da Gao Xingjian fikk Nobels litteraturpris i oktober 2000, var det for «et forfatterskap av universell gyldighet, bitter innsikt og en språklig sinnrikhet som har åpnet nye veier for kinesisk romankunst og dramatikk.» Svenska Akademin mente Gao «er en klarsynt skeptiker som ikke gir inntrykk av at han ønsker å forklare verden,» og æret ham for hans skildring av individets kamp.

Det er ikke en nyhet at forfatterens forhold til Kina er dårlig. Mens han bodde i hjemlandet ble han utsatt for et voldsomt angrep under en kampanje mot «åndelig forurensing», en samlebetegnelse på de som var for vestlig orientert, og som nektet å være en del av den politiske kampanje i Kina. Dette forteller professor ved Peking-universitetet og Universitetet i Oslo, Christoph Harbsmeier, som selv har møtt Gao ved flere anledninger.

I 1987 flyttet forfatteren til Europa, og han er nå bosatt i Frankrike. Her har hans forfatterskapfått stor oppmerksomhet, og han har også oversatt en rekke kinesiske verker til fransk.

(NTB/Dagbladet.no)