Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Nobels litteraturpris til Jose Saramago

Nobels litteraturpris for 1998 er tildelt den portugisiske forfatteren Jose Saramago, kunngjorde Svenska Akademins sekretær Sture Allén i dag. Saramago får prisen for sine svært ulike romaner, der han alltid forsøker å nærme seg virkeligheten fra en ny vinkel, sa Allén.

De senere årene har Saramagos navn blitt nevnt gang på gang som en av de mest aktuelle kandidatene til Nobels litteraturpris. Når Akademin nå vil gi ham æren, og pengene, heter det i begrunnelsen:

- Men sine lignelser som bæres av fantasi, medfølelse og ironi gjør han det stadig og på ny mulig å gripe en flyktig virkelighet.

Saramago er 75 år gammel, og er kjent for romaner som «Minnesmerket» fra 1982 og «En beretning om blindhet» fra 1996.

Andre norske oversettelser er «Klosterkrønike» (1987), «En flåte av stein» (1989), «Jesusevangeliet» (1993) og «Beleiringen av Lisboa» (1995).

Ny bok nå

Allerede neste uke, 15. oktober, lanserer Cappelen Forlag hans nyeste bok, «Det året Ricardo Reis døde».

Årets litteraturpris er på 7,6 millioner svenske kroner. Den vil bli delt ut sammen med prisene for medisin, fysikk, kjemi og økonomi under en seremoni i Stockholm på Alfred Nobels dødsdag 10. desember.

Vinneren av Nobels fredspris kunngjøres i Oslo fredag i neste uke, den 16. oktober.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling