Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Nobelt stjernedryss til Oslo

Det er nå bekreftet at Tom Cruise og Oprah Winfrey skal være vertskap for årets Nobelkonsert. Dagbladet gir deg eksklusivt resten av det stjernespekkede programmet.

-  Vi har de siste åra hatt så mange store navn på programmet at vi har etter hvert blitt vår egen verste konkurrent. Etter å ha hatt Catherine Zeta-Jones og Michael Douglas i fjor som vertskap, trodde jeg ikke vi skulle klare å toppe det, men nå tror jeg jammen vi har gjort det, sier en fornøyd direktør for Nobelinstituttet, Geir Lundestad.

Spekulasjonene rundt hvem som blir årets vertskap på Nobelkonserten i Oslo Spektrum 11. desember har versert i media de siste ukene, der Cruise og Winfrey begge har vært hete kandidater. Men det var først denne uka det ble avklart at de to stjernene vil stille.

Tung oppgave

-  Det er en lang og møysommelig prosess å få slike kontrakter i land, og løse rykter kan ofte være ødeleggende i en slik prosess, forteller prosjektansvarlig for Nobelkonserten, Odd Arvid Strømstad, i Dinamo Story.

Rollen som vertskap under Nobelkonserten er regnet for å være en prestisjetung oppgave. I fjor var det Hollywood-paret Michael Douglas og Catherine Zeta-Jones som ledet konserten. Tidligere har store navn som sir Anthony Hopkins, Jessica Lange, Meryl Streep, Liam Neeson og Jane Seymour ledet arrangementet som vises i opptil 100 land for en halv milliard husstander.

-  Å finne de riktige vertene er alltid en vanskelig balansegang. Det holder ikke bare å ha store navn, vi må også finne personer som kan være gode ambassadører for prisen, sier Lundestad.

Ikke honorar

Verken artistene eller vertskapene under noen av Nobelkonsertene har fått honorar for jobben de har gjort.

-  Vi kunne aldri konkurrert med de svimlende honorarene slike stjerner er vant med, sier Strømstad.

Men selv om de som stiller bare får dekket sine utgifter, kan likevel sluttregningen bli ganske stor.

-  De fleste som kommer, reiser ikke alene. Både Oprah Winfrey og Tom Cruise kommer til å ha med seg følge, forteller Lundestad.

-  Det er vanlig å ha med seg både familie og venner. Anthony Hopkins hadde faktisk fylt hele privatflyet sitt med kompiser, ler Strømstad.

Store navn

Årets artistrekke inneholder også en del internasjonale navn. Øverst på plakaten er operastjernen Andrea Bocelli som gjør sin første opptreden i Norge, og en av verdens mest populære jazzsangerinner for tida, Diana Krall. Andre navn som Cyndi Lauper, Patti Labelle Polyphonice Spree og ungdomsikonet Joss Stone pryder også lista.

-  Joss Stone var det faktisk Tom Cruise selv som anbefalte oss, han er nemlig veldig begeistret for henne, forteller Strømstad.

Norsk innslag

Det har etter hvert blitt en tradisjon at alle Nobelkonsertene har et norsk artistinnslag. Tidligere har både Lene Marlin, Jan Werner, Sissel Kyrkjebø, a-ha og Espen Lind opptrådt. I år har turen kommet til Sondre Lerche, som skal ha med seg Kringkastingsorkestret.

-  Det er viktig for oss å gi en norsk artist denne eksponeringsmuligheten, sier Lundestad.

-  Sondre Lerche har på tross av sin unge alder begynt å få et internasjonalt marked, det passet ypperlig for dette arrangementet, legger Strømstad til.

Det er fortsatt to poster på programmet som ikke er fylt. Det ene blir etter ønske fra årets prisvinner, Wangari Maathai, som med stor sannsynlighet er et afrikansk innslag. Det andre er et band, eller en artist i pop/rock-sjangeren av internasjonal størrelse. Det står fortsatt mellom tre- fire store navn fra England og USA, men Strømstad ønsker ikke å røpe mer før han har kontrakten i boks.

Rykter om U2

-  Det eneste jeg kan si er at Tom Cruise selv har bedt om en av de aktuelle kandidatene, sier Strømstad.

De siste åra har det blitt spekulert mye på om U2 vil spille på Nobelkonserten. Med årets plate er spekulasjonene mer aktuelle enn på lenge.

-  Morsomt at det hvert eneste år går det rykter om at U2 kommer. Som vanlig kommenterer jeg ikke det noe mer før alt er klart, avslutter Strømstad

STJERNETEAM: Talkshowdronningen Oprah Winfrey og Hollywood-stjernen Tom Cruise skal lede publikum gjennom en stjernespekket aften under årets Nobelkonsert i Oslo Spektrum. Alle de 6000 billettene til årets arrangement er solgt.
KOMMER: Joss Stone.
KOMMER: Cyndi Lauper.
KOMMER: Sondre Lerche.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media